Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat, joi, amendamentul impus de UDMR, la proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, care prevede că trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar cu încuviințarea CSM. Deputații juriști au adoptat, de asemenea, raportul de admitere la proiectul de lege al Guvernului care prevede desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.
„Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția”, prevede amendamentul.
Prevederea ca magistrații să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul CSM a fost condiția pusă de UDMR pentru votarea proiectului de desființare a Secției speciale de anchetare a magistraților.
Emanuel Stan