4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:39
No menu items!

Ucraina vrea Crimeea înapoi. Mesajul lui Zelenski

spot_img

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei. El a arărat că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. ”Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, a declarat Zelenski. 

„Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. Război. (…)Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a declarat Zelenski.

Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a anunţat lansarea Platformei Crimeea – o platformă diplomatică- cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeei. „Platforma Crimeea va funcţiona şi anul acesta. Ne pregătim deja pentru acest summit”, a precizat el.

Preşedintele Ucrainei a susţinut că subiectul Crimeea există pe toate platformele internaţionale unde se discută războiul rusesc împotriva ţării sale.

„Istoria răspunsului global la ocuparea Crimeei de către Rusia, sau mai degrabă lipsa unui astfel de răspuns, este acum unul dintre cele mai bune argumente pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Lumea începe să recunoască că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei„, consideră liderul de la Kiev.

Raluca Dan