0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:54
No menu items!

Ucraina promite ajutor Republicii Moldova, dacă va fi solicitat, în cazul escaladării conflictului transnistrean

spot_img

Ucraina va oferi tot ajutorul necesar, dacă va fi solicitat oficial de autoritățile de la Chișinău, în cazul escaladării conflictului transnistrean, a declarat Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, citat de publicația Deschide.md.

Potrivit lui Șevcenko, problema transnistreană este una importantă pentru Ucraina, pentru că în regiune se află militari ruși și acolo activează serviciile secrete ale țării agresoare. Din această cauză, Kievul păstrează o parte din trupe în apropiere de frontiera cu R. Moldova pe tronsonul transnistrean. Totuși, ambasadorul consideră că nu există un pericol iminent pentru Ucraina din partea regiunii separatiste.

Dar oficialii ucraineni au declarat public în repetate rânduri că, dacă din partea autorităților R. Moldova va fi exprimată rugămintea de asistență sau ajutor, în mod oficial, sigur că Ucraina va acorda acest ajutor. În ce mod și cât de repede va fi acordat, aceste detalii deja vor fi discutate ulterior. Aceste lucruri vor depinde de cât de îngrijorătoare va fi situația. Dacă oficialii R. Moldova vor considera că există o amenințare la adresa securității sau stabilității, ei se vor putea adresa, iar noi vom discuta despre ce fel de ajutor are nevoie R. Moldova și, desigur, în măsura posibilităților, acest ajutor va fi acordat”, a notat diplomatul ucrainean.

Vorbind despre soluționarea conflictului transnistrean pe cale diplomatică, ambasadorul Marko Șevcenko a declarat că, pentru Ucraina, formatul de negocieri ”5+2” nu mai este funcțional din cauza prezenței Rusiei ca parte a negocierilor.

Miercuri, Ghenadie Ciorba, un opozant transnistrean, a susţinut că în timpul congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile” din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, republica separatistă Transnistria ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federaţia Rusă.

„Doamna preşedinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul Republicii Moldova. Dar dumneavoastră nu aţi luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârşitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creşterea apetitului agresorului”, a susţinut, politicianul transnistrean, opozant al regimului pro-rus de la Tiraspol.

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a anunţat joi că monitorizează situaţia din regiunea transnistreană, dar nu are indicii privind riscul unei escaladări în regiune, după ce administraţia separatistă de la Tiraspol a transmis că intenţionează să convoace aşa-zisul congres al deputaţilor de toate nivelurile.

„Biroul politici de reintegrare urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE şi cu alţi parteneri internaţionali. Din informaţiile de care dispunem, nu există temei să credem că situaţia din regiune s-ar putea deteriora”, a precizat această instituţie, într-un comunicat citat de Radio Chişinău.

Totodată, Biroul de Reintegrare al Guvernului s-a arătat convins că „Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi”, se arată în acelaşi text.

V. B.