-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025 - 11:08
No menu items!

Ucraina pierde încrederea Vestului, pe dosarul rachetei din Polonia. Un diplomat NATO acuză ”ridicolul” situației

spot_img

Relațiile dintre Ucraina și aliații săi din NATO și UE s-au tensionat în ultimele 24 de ore, pe fondul explicațiilor referitoare la racheta care a căzut marți seară în Polonia și a provocat moartea a două persoane.

NATO, Polonia și SUA au transmis oficial că a fost o rachetă defensivă care a fost lansată de Ucraina pentru a se apăra de atacurile cu rachete rusești și a cărei traiectorie nu a putut fi controlată. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că este sigur că racheta căzută în satul polonez Przewodów nu este una ucraineană.

Miza politică și militară a acestei dispute este una foarte mare. În cazul în care ar fi fost o rachetă rusească lansată pe teritoriul NATO, aliații ar fi declanșat mecanisme de consultare comună sau chiar de apărare comună. Liderii de la Kiev simt că această variantă ar fi una care ar duce la creșterea sprijinului occidental pentru efortul defensiv în fața agresiunii Rusiei. În cazul în care se va confirma definitiv că a fost o rachetă ucraineană care și-a pierdut ținta, Ucraina nu ar pierde nimic din simpatia sau sprijinul de care beneficiază în prezent. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că responsabilitatea morală este a Rusiei, care a lansat miercuri un atac masiv asupra infrastructurii civile ucrainene.

Faptul că Ucraina forțează nota în acest joc diplomatic fin a provocat nervozitate printre liderii NATO și UE.

Miercuri seară, Zelenski a cerut din nou ca Ucraina să aibă acces la locul exploziei și la datele de pe radarele statelor NATO. ”Dacă, Doamne ferește, câteva resturi de rachetă au ucis acei oameni, va trebui să ne cerem scuze. Dar, mai întâi vreau o investigație, vreau acces, vreau datele pe care le aveți”, a spus Zelenski. Anterior, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că afirmația conform căreia rachetele făceau parte din arsenalul apărării aeriene este o „teorie a conspiraţiei” a propagandei ruse.

În replică, un diplomat din Kiev al unui stat NATO, a afirmat pentru Financial Times: ”Devine ridicol. Ucrainenii distrug încrederea pe care o avem în ei. Nimeni nu acuză Ucraina și ei mint pe față. Asta produce distrugeri mai mari decât o rachetă”.

O analiză publicată de BBC arată că retorica Ucrainei începe să epuizeze răbdarea unor diplomați din Vest. Temerea este că cerințele și limbajul maximalist al Kievului vor duce la așa-numita ”oboseală” a populației din Occident și îi vor obliga pe liderii statelor NATO să reducă sau să oprească din efortul pe care îl depun acum, care are un impact direct în deficite bugetare și în criza energetică.

”A fost o dorință evidentă de a se evita orice escaladare care ar fi impus un răspuns colectiv al NATO. Oficialii americani au fost printre primii care au indicat că rachetele au aparținut defensivei aeriene a Ucranei. Ceea ce arată acest incident este că în război apar greșeli. O parte din sistemele anti-rachetă sunt vechi. Având în vedere amploarea atacurilor cu rachete, este poate surprinzător că așa ceva nu s-a întâmplat mai devreme”, se arată în analiza citată.

V.B.