6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:16
No menu items!

Ucraina: Ianukovici a anunţat un armistiţiu cu opoziţia

spot_img

 proteste ucraina

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat miercuri seara un „armistiţiu” şi reluarea negocierilor cu opoziţia, a doua zi de la o intervenţie a poliţiei, soldată cu cel puţin 26 de morţi la Kiev, şi înainte de sosirea a trei diplomaţi europeni în capitala Ucrainei.

Şefii diplomaţiilor franceze, germane şi polone, dar şi un oficial de rang înalt rus vor fi prezenţi joi seară în capitala Ucrainei, informează Mediafax.

În acest context, preşedintele Ianukovici a anunţat un „armistiţiu şi reluarea negocierilor pentru a opri baia de sânge”, după o reuniune cu trei lideri din cadrul opoziţiei.

Într-un discurs adresat naţiunii în cursul nopţii de marţi spre miercuri, atunci când poliţiştii lansau un asalt în centrul Kievului, preşedintele s-a arătat mult mai dur faţă de opoziţie, pe care a acuzat-o că îndeamnă la „luptă armată” pentru a prelua puterea şi a ameninţat că vor fi deschise anchete penale.

La rândul său, Rusia a denunţat o „tentativă de lovitură de stat”.

Însă preşedintele american Barack Obama a avertizat miercuri că vor exista „consecinţe” şi a subliniat că puterea de la Kiev ar trebui să le garanteze „manifestanţilor paşnici” dreptul de a se exprima „fără teamă de represiune”.

În centrul Kievului, invadat de un fum negru, liniştea s-a instalat miercuri seara, după ce ciocniri sângeroase au avut loc cu o zi înainte.

Manifestanţii continuau să dea foc la cauciucuri în Piaţa Independenţei, ocupată de aproape trei luni de către manifestanţi proeuropeni.

Puterea ucraineană a înăsprit tonul, miercuri, anunţând lansarea unei „operaţiuni antiteroriste” pentru neutralizarea „extremiştilor” prezenţi printre manifestanţii din centrul Kievului.

Preşedintele Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, care s-a opus folosirii armatei „pentru a limita drepturile cetăţenilor”.

„Trebuie restabilit dialogul politic între opoziţie şi putere”, a declarat ministrul francez Laurent Fabius, care va fi însoţit la Kiev de Frank-Walter Steinmeier (Germania) şi Radoslaw Sikorski (Polonia).

Cei trei miniştri urmează să se întâlnească cu preşedintele Viktor Ianukovici, după care vor pleca la Bruxelles, unde vor participa la o reuniune extraordinară alături de omologii lor europeni.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, va fi de asemenea prezent la Kiev, joi, în contextul în care Moscova a făcut un apel către Bruxelles să convingă opoziţia ucraineană să „coopereze cu autorităţile”.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut la rândul său ca Guvernul ucrainean „să renunţe la folosirea excesivă a forţei” împotriva manifestanţilor şi să respecte „cerinţele şi aspiraţiile populaţiei”.

Serviciile special ucrainene (SBU) au anunţat miercuri o vastă operaţiuni antiteroristă în Ucraina, argumentând că „grupuri extremiste şi radicale ameninţă, prin acţiunile lor, viaţa a milioane de ucraineni”.

Autorităţile au suspendat circulaţia metroului, la Kiev, din cauza ameninţării cu posibile atacuri. Măsura va fi menţinută până la stabilizarea situaţiei din capitală, potrivit autorităţilor.

Ciocniri sângeroase au avut loc marţi, soldate cu 26 de morţi şi 241 de persoane internate în spitale, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii.

„Următoarea etapă este războiul civil”, a apreciat Igor, un tânăr în vârstă de 23 de ani aflat pe baricade.

Unul dintre liderii opoziţiei, fostul campion la box Vitali Kliciko, a apreciat că doar demisia preşedintelui ar putea calma tensiunile.

Ţări membre UE au cerut sancţiuni împotriva responsabililor de represiunile din Ucraina.

În opinia ministrului suedez de Externe, Carl Bildt, un fervent susţinător al sancţiunilor, Viktor Ianukovici „are sânge pe mâini”.

Parisul şi Berlinul au condamnat miercuri „actele incalificabile, inadmisibile şi intolerabile” din Ucraina, dând asigurări că autorii lor vor fi „sancţionaţi”.

O atitudine „deplasată şi inoportună”, a denunţat ambasadorul rus la UE Vladimir Cijov.

C.A.