-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:58
No menu items!

Ucraina folosește o metodă de război concepută de forțele speciale americane

spot_img

Ucraina aplică cu succes, o metodă de „război de rezistență” dezvoltată de forțele speciale ale SUA, spun oficiali americani și europeni, citați de CNN. 

Conceptul operațional de rezistență a fost dezvoltat în 2013, în urma războiului Rusiei din Georgia, care avusese loc cu câțiva ani înainte, în 2008. Dar valoarea acestei strategii a fost conștientizată abia după invazia Rusiei în peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.

În fapt, „războiul de rezistență” oferă un plan națiunilor mai mici pentru a face față unei agresiuni și pentru a se confrunta eficient cu un vecin mai mare care le invadează.

Conceptul, cunoscut sub prescurtarea ROC (Resistance Operating Concept), abordează agresiunea armată într-un mod inovator și neconvențional. Astfel, nu doar armata ucraineană, ci și populația civilă sunt parte a unei rezistențe concertate împotriva armatei ruse.

„Se folosește fiecare resursă și se folosesc, de asemenea, unele mijloace extrem de neconvenționale prin care să perturbe armata Federației Ruse”, explică generalul-locotenent în retragere Mark Schwartz, care a fost șeful Comandamentului pentru Operațiuni Speciale din Europa.

La începutul lunii aprilie, generalul Richard Clarke, comandantul Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA, a declarat în cadrul unei audieri în Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului că în ultimul an și jumătate SUA au ajutat la formarea unor companii de rezistență în cadrul forțelor speciale ucrainene.

Întrebat dacă vede roadele acestei instrucții în conflictul actual, Clarke a răspuns afirmativ, fără echivoc: „Da, văd”.

Rezistența în Ucraina presupune inclusiv recurgerea la umor

La începutul conflictului, guvernul ucrainean a creat un site în care explica diferite modalități de a opune rezistență. Site-ul descrie, de pildă, opțiuni nonviolente, inclusiv boicotarea evenimentelor publice, grevele muncitorești și chiar recurgerea la umor și satiră. Scopul general este de a perturba capacitatea autorităților proruse de a guverna, reamintind în același timp populației de suveranitatea de drept a Ucrainei.

Doctrina rezistenței sugerează însă și acțiuni violente, inclusiv folosirea de cocktailuri Molotov, declanșarea deliberată de incendii și introducerea de substanțe chimice în rezervoarele de benzină pentru a sabota vehiculele inamice.

Strategia presupune, de asemenea, o amplă campanie de transmitere de mesaje care să controleze narativele conflictului și să împiedice pătrunderea mesajelelor ocupantului, menținând în același timp populația unită.

În fruntea rezistenței se află președintele Volodomir Zelenski, care ține conflictul în atenție prin discursuri nocturne zilnice și apariții internaționale frecvente. Vizitele sale în apropierea liniilor de front fac obiectul știrilor în întreaga lume, în contrast cu președintele Vladimir Putin, care este văzut rareori în afara Kremlinului sau a stațiunii Soci.

Toată această campanie de comunicare a stimulat sprijinul guvernelor occidentale pentru a furniza mai multe arme și muniții Ucrainei, arată CNN.

                                                                                                                   Adina Silav