Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-și consolida forţele aeriene, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, fără să precizeze însă numărul acestora sau ţările care le-au furnizat, relatează AFP.
Occidentul şi-a schimbat astfel atitudinea, după ce a refuzat să trimită Ucrainei armament greu, de teamă să nu escaladeze conflictul.
”Azi (marţi, ucrainenii) au la dispoziţie mai multe avioane de vânătoare decât acum două săptămâni”, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, John Kirby.
”Fără a intra în detalii cu privire la ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că ei (ucrainenii) au primit aeronave suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi creşte flota”, a adăugat el.
Ar fi vorba despre avioane de vânătoare de tip MiG-29 de fabricaţie rusă, pe care Kievul le cere de la începutul războiului şi de care dispun o mână de ţări din Europa de Est.
Polonia a propus să transfere avioane de acest tip printr-o bază americană, la începutul lui martie, însă Statele Unite s-au opus atunci, de teamă că Rusia ar fi acuzat o implicare prea mare a NATO în Războiul din Ucraina.
John Kirby nu a spus numele donatorilor, însă a sugerat că este vorba despre avioane de fabricaţie rusă.
”Alte naţiuni care au experienţa acestui tip de avioane i-au putut ajuta să aibă mai multe aeronave în serviciu”, a declarat el.
Defense Romania a scris, luna trecută, că România deține deține o escadrilă de MiG-29 cu resursa intactă.
„Cred că undeva spre 18 avioane. Nu doar polonezii sunt cu ochii pe ele. Știu că Romtehnica a primit de-a lungul timpului nu puține solicitări de achiziție sau achiziție pe piese, motoare sau alte subansamble. Cred că situația privind proprietatea și modul de achiziție inițială sunt complicate”, a declarat directorul Patromil, Viorel Manole, pentru sursa citată.
Adina Silav