2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 7:44
No menu items!

UCM Reșița vrea să vândă fierul vechi de pe platforma industrială pentru că nu mai are bani pentru servicii de pază

spot_img

ucm

Administratorul judiciar al companiei UCM Reșița a convocat o adunare generală a creditorilor pentru data de 11 februarie, în care se va propune valorificarea a 700 de tone de deșeuri feroase și neferoase, potrivit unui comunicat către Bursa de Valori București.

Aceste deșeuri provin atât din procesul de producție, cât și din fundații, diferite instalații tehnologice, de încălzire și de alimentare dezafectate, uzate fizic și moral în proporție de peste 90%.

Conform ofertelor de preț preliminare primate de la mai multe firme de colectare a deșeurilor, compania se așteaptă să obțină aproximativ 750.000 de lei, sumă care va fi utilizată în procesul de producție.

Aceste deșeuri se găsesc, în cea mai mare parte, pe platforma Mociur, pe care în prezent UCM Reșița nu mai desfășoară niciun fel de activitate, fiind ținta unor posibile furturi și vandalizări, din cauza vecinătății unor ”cartiere rău famate”.

”În ultima perioadă au avut loc, pe platforma Mociur, mai multe intrări prin efracție în diverse locații, unele proprietatea UCM Reșița, contracarate de firma de pază cu care UCM Reșița are contract, incidente care, de altfel, au fost sesizate și organelor de poliție, care au demarat anchete care sunt încă în desfășurare. Conducerea firmei de pază consideră necesară suplimentarea numărului de posturi și a tehnicilor de supraveghere (camere video și senzori de mișcare), însă situația financiară actuală a Societății nu a permis luarea în discuție a acestor soluții, singura modalitate de a evita producerea unor incidente neplăcute fiind valorificarea acestor deșeuri”, se arată în comunicarea companiei.

Operațiunea de eliberare a spațiilor și de valorificare a deșeurilor este estimată a dura 3-4 luni. Obiectivele de inventar supuse acestei operațiuni nu fac obiectul vreunui sechestru sau gaj, sunt amortizate integral și au valoare contabilă zero.

UCM Reşiţa se află în insolvenţă din decembrie 2011 și are datorii de 859 de milioane de lei, din care 60% la stat. Alți creditori importanți sunt BCR și Consiliul Local Reșița.

Administratorul judiciar este consorțiul format din VF Insolventa SPRL și Euro Insol SPRL. Ca principal creditor, statul are în vedere transformarea datoriilor în acțiuni și salvarea societății, în contextul în care este principalul furnizor pentru compania de stat Hidroelectrica.

UCM Reşiţa a fost preluată în 2003 de un consorţiu format din firma INET, înregistrată în Elveţia, şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri.

Compania produce turbine hidraulice, motoare şi piese de schimb.

 Vlad Bârleanu