1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:23
No menu items!

Ucigașii moderni ai sănătății

spot_img

tensiune

Bolile de inimă sunt ucigaşul numărul unu în lume. O parte a cazurilor sunt datorate moştenirii genetice, dar cea mai mare parte provin dintr-o alimentaţie bogată în grăsimi nesănătoase, excesul de zahăr şi kilogramelor în plus.

Fumatul ocupă locul doi în clasamentul ucigașilor, contribuind la apariția cancerului, a bolilor de inimă şi a altor deficienţe organice puse pe seama acestui viciu. O singură ţigară creşte tensiunea arterială şi reduce circulaţia la extremităţile corpului.

„Tutunul ucide între 33% şi 50% dintre persoanele fumătoare”, relevă reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătăţii.

Somnul insuficient. Una dintre modalitățile prin care contribuim la deteriorarea sănătății noastre este faptul că nu dormim suficient. Un somn inadecvat a fost asociat mai multor probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul şi cancerul. Oboseala mentală este de asemenea un factor de risc pentru accidentele auto la fel de importantă precum alcoolul.

Televizorul are capacitatea hipnotizantă de a ne ţine lipiţi de ecranul televizorului mai multe zile pe săptămână. Potrivit unui studiu efectuat în SUA, un om îşi petrece nouă ani din viaţă în faţa televizorului. Sedentarismul accelerează degradarea organismului.

Stresul contribuie semnificativ la debutul diferitelor boli care atacă organismul. Când ești stresat, glandele suprarenale sunt forţate să lucreze suplimentar şi ajung să inhibe sistemul imunitar.

Depresia și anxietatea au un impact negativ asupra stării generale de sănătate a unei persoane. Rezistența sistemului imunitar scade semnificativ, iar acest lucru atrage dupa sine instalarea a numeroase boli.

Alcoolul, consumat în exces, provoacă leziuni ale ficatului, diabet, fiind cauza a circa 100.000 de decese pe an doar în Statele Unite.

Sarea. Reducerea la jumătate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an prin accident vascular cerebral, infarct de miocard sau boala cronică renală în întreaga lume.

Zahărul. Numeroase studiile au arătat că alimentele bazate pe zaharuri provoacă dependenţă şi slăbesc foarte mult sistemul imunitar.

 C.A.