Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este “profund viciată”, a hotărât Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, la a doua analiză pe care a făcut-o, constatând, totodată, că sunt confirmate “și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamante anterior și analizate de Comisie”. De asemenea, Comisia cere retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat a lui Lucian Bode.
Potrivit Hotărârii publicate pe site-ul UBB, concluziile sunt de plagiat și citare defectuoasă sau incorectă, iar abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.
În anexa hotărârii, Comisia a publicat șase pagini de exemple de plagiat și citare defectuoasă, dar și puțin peste o pagină de exemple de citare corectă.
În comunicatul publicat ca aurmare a analizei tezei de doctorat, Comisia UBB mai explică faptul că “s-a autosesizat în mod legal și că analiza abaterilor etice este în continuare permisă de Decizia CCR 364/2022 chiar dacă nu poate duce la sancțiunea cea mai drastică, retragerea titlului de doctor”.
De asemenea, Comisia îi cere lui Lucian Bode să “alinieze teza la standardele de etică academică” și cere Editurii CA Publishing să retragă volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei, cu posibilitate de republicare după corectarea tuturor abaterilor constatate.
„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se mai arată în comunicatul UBB.
În noiembrie 2022, Comisia de Etică a UBB a constatat, la prima verificare, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode include fragmente plagiate în procent de 2,95%. Câteva zile mai târziu, jurnalista Emilia Șercan publica o investigație care arăta că cel puțin 18,5% din teză este plagiată, astfel că s-au solicitat noi verificări. Cu o zi înainte de rezultatul acestei a doua verificări, marți, pe 10 ianuarie, presa a dezvăluit că ministrul Lucian Bode a dat în judecată UBB, cerând suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât, după prima verificare, să îi reanalizeze teza de doctorat.
Marilena Nedelcu