-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:23
No menu items!

Tăriceanu: Demisia lui Iohannis este o recunoaștere implicită a unui eșec

spot_img

Călin Popescu Tăriceanu a precizat, luni, la că demisia lui Klaus Iohannis este o recunoaștere implicită a unui eșec

Tariceanu_SZ

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament, că demisia lui Klaus Iohannis din toate funcțiile deținute în PNL este „o recunoaştere implicită a unui eşec”. Tăriceanu a mai precizat că propunerea făcută de liderul liberal Crin Antonescu ca europarlamentarii PNL sa treaca de la ALDE la PPE „este o nouă greșeală tactică”.

Nu știu dacă e făcut un anunț oficial (demisia lui Klaus Iohannis n.r.), dar probabil că trebuie analizată în contextul rezultatelor de ieri. Este o recunoaștere implicită a unui eșec, recunoaștere a unei alegeri a conducerii PNL. Dincolo de demisia de care spuneaţi, e important ca astăzi (luni n.r.) PNL să facă analiza lucidă şi să încerce să asculte în final glasul electoratului, pentru că, aşa cum arată rezultatele, e vorba de o sancţiune severă pentru o serie de decizii greşite luate în ultimul an şi jumătate, decizii succesive.

Călin Popescu Tăriceanu
președintele Senatului

Tăriceanu a criticat propunerea ca europarlamentarii PNL să treacă de la ALDE la Partidul Popular European (PPE) și a precizat că aceasta este „o nouă greșeală tactică”.

O nouă greșeală tactică. Mai bine să fii fruntaș la sat decât codaș la oraș. În grupul ALDE unde noi avem clar o afiliere ideologică și o prezență de lungă durată, reprezentăm ceva. În timp ce în PPE înseamnă să stai pe rândul 14. Nu știu care este avantajul, nemaivorbind de sentimentul de insatisfacție pe care-l va crea acest gest în rândul electoratului, care știe că a votat cu un partid liberal. Justificarea nu mi se pare deloc serioasă pentru că oricum PPE are majoritatea, realitvă sigur, în PE. Și e foarte evident că viitorul președinte al comisiei nu va putea să fie impus de PPE singur, ci va trebui să se găsească la o formulă de alianțe.

Călin Popescu Tăriceanu
președintele Senatului

Întrebat de jurnaliști dacă va cere congres, președintele Senatului a răspuns: „Va fi nevoie de un congres, dar nu știu dacă rapid”. „Să se treacă de la modalitatea în care PNL a fost condus în ultima vreme la o consultare cu adevarat democratică. Să se treacă la o larga consultare a membrilor de partid, altfel, riscăm să facem un congres degeaba”, a adăugat acesta.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă va prelua interimar conducerea PNL. „Nu m-am gândit la acest lucru, cred că cei care sunt membri în Biroul Politic vor trebui să discute și să găsească o soluție„, a precizat Tăriceanu.

El a menționat că este membru PNL „cu acte în regulă”, însă nu va participa la şedinţa Biroului Politic Național al partidului, care va avea loc luni, la ora 14,00.

Eu cred că astăzi conducerea partidului trebuie să discute, fără să aibă alte subiecte care să perturbe dezbaterea principală, trebuie să discute, să analizeze rezultatele și singur să-și asume răspunderile. O să privesc un pic din afară aceste dezbateri, sunt foarte curios ce turnură vor lua, pentru că primele semnale pe care le-am văzut, cu excepția anunțului făcut de vicepreședintele Iohannis, nu mi se par cele îmbucurătoare. Mesajele care au fost date de către președintele Antonescu par să fie mai degrabă cele ale unei persoane lovite de autism. Din acest punct de vedere cred că e nevoie să fie lăsați să discute între ei.

Călin Popescu Tăriceanu
președintele Senatului

În ceea ce privește reîntoarcerea în USL, Tăriceanu a precizat că „a înregistrat declarația făcută de președintele PSD, domnul Victor Ponta”.

Cred că rezultatul alegerilor nu este prea plăcut pentru PNL, din contră este mai degrabă un duș rece. Acest lucru nu înseamnă că trebuie luată o hotărâre pripită. Sunt o serie de opțiuni pe care PNL le are și vor trebui discutate, dar repet, nu trebuie făcută din greșeala ca opțiunea să fie impusă de la centru, de o singură persoană, ci trebuie consultat partidul și lăsat partidul să decidă.

Călin Popescu Tăriceanu
președintele Senatului

D.M.