Mihai Tănăsescu, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, a afirmat că toate statele UE, indiferent de situația economică actuală, au nevoie de reforme structurale, de liberalizare și de ”un nou contract social”, pentru ca Europa să devină competitivă și să joace un rol important în comerțul internațional. ”Eu cred că austeritatea nu este bună, dar avem nevoie de reguli, de o disciplină a finanțelor publice care să conducă la prioritizarea predictibilă a banilor publici. Nu avem nevoie de austeritate, dar disciplina conduce la un tip foarte bun de management al statului în perioada următoare. (…) Europa de astăzi are dimensiunile pentru a trece la aceste standarde și sunt convins că, în următorii doi-trei ani, prin disciplina care se creează, va deveni un model pentru celelalte continente”, a spus Tănăsescu, joi seară, la un eveniment al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, care a avut loc în București.
În privința României, Tănăsescu a afirmat că există șanse ca, în perioada următoare, să se ajungă la potențialul de creștere de 3-4% anual, mai ales în contextul în care corecțiile macroeconomice au fost făcute în ultimii patru ani.
Condițiile pentru atingerea unui astfel de potențial sunt:
- Atragerea fondurilor europene, care duce la creștere economică și la crearea de locuri de muncă;
- Prioritizarea cheltuielilor publice, astfel încât banii publici să fie un multiplicator pentru atragerea banilor privați;
- Folosirea parteneriatelor public-privat;
- Investițiile în cercetare, dezvoltare și inovație;
- Reformele structurale accelerate în educație și sănătate
”România are, în acest moment, un potențial fantastic, dacă lecțiile trecutului sunt învățate și sunt puse în aplicare”, a mai declarat Tănăsescu.
Vlad Bârleanu