4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:13
No menu items!

Turismul în primele patru luni: Înnoptările au crescut cu 2,7%. Românii au plecat mai mult în străinătate

spot_img

Turismul în primele patru luni: Înnoptările au crescut cu 2,7%. Românii au plecat mai mult în străinătate

Sosirile în structurile de primire turistică din România au înregistrat, în primele patru luni ale acestui an, o creștere cu 6,9%, iar înnoptările o creștere cu 2,7%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Sosirile turiștilor români au reprezentat, în primele patru luni, peste 78% din total, în timp ce turiștii străini au reprezentat aproape 22% din total. Aceste ponderi au fost apropiate de cele înregistrate în primele patru luni ale anului trecut.

În ceea ce privește sosirile turiștilor străini, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (82,3% din total), iar din aceștia 83,4% au fost din statele membre UE. Sosirile în hoteluri dețin, în primele patru luni ale anului, o pondere de 74,6% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică. Față de perioada similară a anului trecut, sosirile în hoteluri au crescut cu 3,4%.

Înnoptările în structurile de primire turistică, în primele patru luni, au crescut cu 2,7% față de perioada similară a anului trecut. Înnoptările turiștilor români au reprezentat 77,4% din total, în timp ce înnoptările turiștiolor străini au reprezentat 22,6%. În ceea ce privește înnoptările turiștilor străini, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (82,8%), iar din aceștia 81,7% au fost din țările aparținând UE.

Durata medie a șederii în primele patru luni a fost de 1,9 zile la turiștii români, în timp ce la turiștii străini a fost de 2 zile. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în primele patru luni a fost de 17,2% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,8% față de primele patru luni ale anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele patru luni s-au înregistrat la hoteluri (21,1%) și la hosteluri (12,8%). Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au crescut în primele patru luni cu 1,1% față de perioada similară a anului trecut.

Majoritatea turiștilor străini provine din țări europene, respectiv 94,8%. Din statele UE s-au înregistrat 63,9% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele UE cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (32,8%), Bulgaria (24,5%), Germania (8,9%), Italia (7,5%), Polonia (4,8%) și Austria (4,4%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au crescut în primele patru luni ale acestui an cu 2,4% față de primele patru luni ale anului trecut.

Cosmina Croitoru