6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:00
No menu items!

Turismul balnear, montan și ”city break” a crescut în iunie. Cel de pe litoral, în scădere

spot_img

Turismul balnear, montan și ”city break” a crescut în iunie. Cel de pe litoral, în scădere

Stațiunile din zona litorală au avut mai puțini turiști români și străini în luna iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, Bucureștiul și orașele reședință de județe au continuat să primească tot mai mulți vizitatori, atât din România, cât și din străinătate.

Statistica oficială mai arată că și turismul balnear crește în interes, în condițiile în care ponderea turiștilor, atât străini, cât și români, în aceste zone a crescut în luna iunie a acestui an. Astfel, 12,6% din totalul turiștilor români au ales stațiunile din zona balneară, în creștere cu 1,3% față de luna iunie a anului trecut.

La rândul lor, vizitatorii străini au ales în procent de aproape 2% stațiunile din zona balneară, în iunie 2013, față de 1,7% în iunie 2012. La ambele categorii de vizitatori însă, turismul ”city break” – în București și  orașele reședință de județe – are cea mai mare pondere, aceasta fiind și una în creștere.

Astfel, românii au ales în pondere de 39,5% turismul de tip ”city break” în România, în timp ce străinii alocă acestui tip de turism în țara noastră o pondere mult mai consistentă, de 74%.

Per ansamblu, sosirile în structurile de primire turistică au crescut în luna iunie cu 3,4% față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările, cu 3,8%. La punctele de frontieră s-a înregistrat un avans atât la sosirile vizitatorilor străini (5,9%), cât și la plecările înstrăinătate ale vizitatorilor români (3,2%).

În primul semestru, datele INS mai arată că sosirile au crescut cu 4,8%, iar înnoptările cu 1%. Durata medie a şederii în luna iunie 2013 a fost de 2,7 zile la turiştii români, iar la turiştii străini de 2,1 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna iunie  2013 a fost de 27,8% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,8 puncte procentuale faţă de luna iunie  2012. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în iunie s-au înregistrat la sate de vacanţă (37,9%), hoteluri (35,0%), vile turistice (21,0%) şi la tabere de elevi şi studenţi (17,5%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna iunie 2013 de 822.000, în  creştere cu (5,9%) faţă de luna iunie 2012. Majoritatea  vizitatorilor străini provine din ţări  situate în Europa ( 93,1%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 50,7% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (29,0%), Bulgaria (26,4%), Germania (9,2%), Italia (6,8%), Polonia (5,8%) şi Austria (4,0%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna iunie 2013 de peste 1 milion, în creştere cu (3,2%), comparativ cu luna iunie 2012. Mijloacele de transport  rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,4%  din numărul total de plecări.

Cosmina Croitoru