-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:46
No menu items!

Turbarea ameninţă Botoşaniul

spot_img

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia de Sănătate Publică au declanşat anchete pentru depistarea tuturor animalelor şi persoanelor care ar fi putut să se îmbolnăvească, ca urmare a înregistrării a trei cazuri de rabie, a anunţat, miercuri, prefectul Adrian Constantinescu.

Potrivit acestuia, specialiştii sanitar-veterinari au confirmat, în această lună, trei cazuri de îmbolnăvire cu rabie la o vulpe, un câine şi o vacă.

De asemenea, Direcţia Silvică a început o serie de acţiuni de vânătoare în zona Vorona pentru a prinde şi a anihila vulpile şi câinii vagabonzi care prezintă un comportament alienat.

Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean a declanşat o campanie de informare a elevilor şi a cadrelor didactice, în special din zonele rurale, pentru a se lua măsurile necesare în cazul depistării vreunui animal cu suspiciune de rabie.

În România se înregistrează anual  zeci de cazuri de turbare. De pildă, în Bistriţa-Năsăud, au fost înregistrate 19 cazuri, în Cluj, nouă cazuri. În Suceava aproape 20.

În 2008 s-a înregistrat primul caz de rabie la om, după opt ani în care rabia părea să fi fost eradicată în România. Era vorba despre un bărbat de 40 de ani muşcat de lup care a murit după aceea. Anul următor, o femeie de 69 de ani moare în judeţul Vâlcea, după ce a fost muşcată de o vulpe.

În 2010 au fost înregistrate două cazuri fatale: o fetiţă muşcată de pisică în judeţul Olt şi altă fată din Giurgiu care a fost tratată greşit şi a murit. Iar în 2012 a murit o fetiţă de 5 ani care a fost muşcată în decembrie 2011 de un câine.