Delegația Parchetului European, condusă de Laura Codruța Kovesi, a făcut, marți, un adevărat tur de forță în cele mai importante instituții de la București, care ar trebui să aibă un rol activ în susținerea anchetelor EPPO: Ministerul Finanțelor, ANAF, Parchetul General, DNA, Ministerul Justiției, dar și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Cu o singură excepție, MAI, toate instituțiile vizitate au comunicat, după întâlniri, care a fost scopul vizitei EPPO, ce au discutat cu Kovesi și și-au arătat public susținerea față de activitatea Parchetului European.
Cum șirul de vizite a început la Ministerul Finanțelor, unde Laura Codruța Kovesi și procurorii care au însoțit-o au avut discuții cu ministrul de Finanțe Adrian Câciu și cu președintele ANAF, Lucian Heiuș, primul dintre demnitari a avut imediat o reacție publică și un comentariu pe această temă.
”M-am bucurat să citesc despre ancheta în desfășurare, pe care Parchetul European a confirmat-o, pentru achiziția de vaccinuri COVID-19 la nivelul Uniunii Europene. Am citit și noi rapoartele Curții de Conturi și suntem îngrijorați. După cum am spus, vă asigur de toată disponibilitatea noastră de cooperare, în măsura în care aveți nevoie de informații, vi le punem la dispoziție. Dosarele de anvergură, cum cred că este acesta, reprezintă semnale puternice la nivelul întregului lanț de state membre și întăresc valorile UE de unitate și solidaritate într-un context volatil, marcat puternic de incertitudini”, a declarat Câciu.
“Evaziunea pe TVA este deja pe competența lor și ne întâlnim ca să găsim mecanisme pentru a putea să oprim această evaziune pe TVA”, a spus și șeful ANAF, Lucian Heiuș.
A venit apoi rândul sistemului de Justiție. Ministrul Cătălin Predoiu, procurorul general Gabriela Scutea, dar și șeful DNA, Crin Bologa, au comunicat, de asemenea, detalii despre întâlnirile avute cu șefa EPPO, la care au participat și o parte dintre foștii subalterni ai acesteia de la Parchetul General și DNA.
Predoiu a subliniat că o temă importantă a întâlnirii a fost completarea schemei de procurori europeni, cu demararea mai rapidă a procedurii de ocupare a celor 9 posturi vacante la acest moment.
„Procurorul-șef european a subliniat că la nivelul EPPO pot fi organizate vizite de studiu și de formare profesională, inclusiv pentru procurorii români, în special în materia investigațiilor financiare”, a transmis și Parchetul ÎCCJ, condus de Gabriela Scutea.
“Reprezentanții Parchetului European au remarcat sprijinul acordat de DNA în operaționalizarea și eficientizarea Structurii de suport a procurorilor delegați europeni din România. Menționăm că, prin lege, DNA a fost desemnată să asigure sprijin Parchetului European în ce privește infrastructura, asigurarea de personalul auxiliar, ofițeri de politie și specialiști, precum și suport logistic.
Discuțiile au vizat, de asemenea, îmbunătățirea și extinderea cooperării interinstituționale în domeniile în care DNA și Parchetul European au competență partajată și anume, combaterea corupției transfrontaliere și a fraudei cu fonduri europene”, a transmis și Crin Bologa, într-un comunicat de presă.
Din informațiile Sursa Zilei, Laura Codruța Kovesi a avut o întâlnire și la sediul MAI, la care au participat, alături de ministru, și șefii de arme, mai ales cei care se ocupă de combaterea infracțiunilor transfrontaliere.
Ioana THEODORU