2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:42
No menu items!

TUPEU MAXIM: Omul cuplului Cocoș-Udrea construiește lângă ANRP. FOTOGALERIE

spot_img

Gheorghe Stelian, creditorul Elenei Udrea, ridică un imobil de birouri în spatele sediului ANRP, pe un teren retrocedat și preluat de la familia Tonolla

udrea_cocos 

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, denunţătorul reţetei sale de succes în materia despăgubirilor la ANRP, îşi ridică un luxos imobil de birouri la doi paşi de instituţia care l-a îmbogăţit. Stelu este asociat în afacere cu nimeni altul decât autorul celor mai importante probe contra lui Dorin Cocoş din dosarul Microsoft – Dinu Pescariu.

Documentele identificate de Sursa Zilei arată că Stelian Gheorghe îşi dezvoltă cea mai nouă afacere chiar pe terenurile cesionate pe 500.000 de euro de urmaşii familiei Tonolla. Primul VIP care a obţinut aprobarea unei investiţii pe 6 etaje pe aceeaşi stradă a fost Mihaela Borcea, în 2008. Fosta soție a lui Cristi Borcea a intrat în posesia terenului de 2.700 mp, în Strada Rahmaninov nr. 64-68, în decembrie 2007, cumpărându-l cu 7 milioane de euro. Terenul a fost luat de la Gheorghe Stelian și aparținuse familiei Tonolla.

Rahmaninov Residence by Steda este ultima şi cea mai nouă afacere dezvoltată de rechinul imobiliar recunoscut pentru strânsele sale relaţii cu oamenii de afaceri Dinu Pescariu (ca asociat) sau Dorin Cocoş (ca traficant de influenţă).

Conform afişajului obligatoriu, proiectul uriaşulului complex rezidenţial a primit aprobare în 2011 de la Primăria Sectorului 2, însă construcţia a început abia în primăvara acestui an. Clădirea are o suprafaţă care se desfăşoară în limitele a două străzi, fiind singurul reper care domină pe înălţime Şoseaua Floreasca, în dreptul lacului. Cele 6 niveluri ale clădirii le asigură viitorilor proprietari şi privilegiul unei privelişti de invidiat, situaţie în care vecinătatea clădirii ANRP devine un factor neglijabil. Ba mai mult, ironia alegerii amplasamentului îl aşează pe Stelian Gheorghe pentru totdeauna în ochii preşedintelui ANRP, clădirea omului de afaceri fiind poziţionată chiar pe direcţia în care sunt amenajate birourile conducerii.

Rahmaninov

Conform datelor oficiale, Stelian Gheorghe este acţionar în 5 companii: Rahmaninov Residence by Steda SRL, Steda Beach SRL, Steda Residence SRL, Steda Fashion SRL şi Steda Invest SRL (firma de consultanţă imobiliară radiată în 2012). În Rahmaninov Residence by Steda SRL, care construiește în spatele sediului ANRP, Stelu este asociat cu Dinu Pescariu.

Toate firmele lui Gheorghe Stelian îşi au sediul într-o fostă vilă RAPPS, din şoseaua Kiseleff nr 16, cumpărată în 2012 cu 5 milioane de euro şi transformată în reper de arhitectură după amenajarea comandată de samsarul imobiliar. În majoritatea afacerilor, Stelian Gheorghe, 39 de ani, figurează asociat cu soţia sa. Rise Project a arătat cum în 2011, Stelian a preluat prin Steda Residence datoriile grupării Petrache-Bittner, apropiate lui Dorin Cocoş.

Că obiceiurile de afaceri ale lui Stelian Gheorghe nu sunt cele mai transparente o arată inclusiv modalitatea în care a intrat în posesia unui hotel de 5 stele din Mamaia pe care l-a dărâmat pentru a construi pe o suprafaţă de 8 ori mai mare. Prin Steda Beach SRL, firmă înfiinţată în 2012, Stelian Gheorghe a devenit proprietarul unui fost sediu administrativ al Mamaia SA, transformat în hotel de 5 stele de fostul director, apoi secretar de stat la Turism, Dorel Vlad. Hotelul a fost iniţial cumpărat la licitaţie, pentru 2,4 milioane euro, de un bucureştean, Silviu Iordache, patron de club şi agent imobiliar pentru firma lui Stelian Gheorghe. Abia după un an, afaceristul a intrat oficial în posesia clădirii pe care apoi a transformat-o într-un uriaş şantier care cuprinde trotuare, parcări şi dependinţe lipite de hotelul Iaki, deţinut de Gheorghe Hagi.

Stelian Gheorghe, în cărţile Elenei Udrea

2006, anul următor achiziţionării drepturilor litigioase de la familia Tonolla, este anul care l-a propulsat financiar şi politic pe Stelian Gheorghe, zis „Stelu”. Este anul în care Prefectura Bucureşti a retrocedat în acte familiei Tonolla 13 hectare de teren, între care două terenuri de peste 12.000 mp aflate în administrarea Circului de Stat şi în compensarea cărora Stelian Gheorghe cere despăgubiri de 12 milioane de euro Primăriei Capitalei. Un alt teren de 2.700 mp în Strada Rahmaninov nr. 64-68 a fost vândut, conform Centrului Român de Jurnalism Independent, în decembrie 2007, Mihaelei Borcea cu 6,75 milioane euro. Marius Locic a devenit şi el proprietarul unei suprafeţe de 8.320 mp în Strada Barbu Văcărescu 168 -172, pentru 2,1 milioane dolari, în timp ce un teren de 4.790 mp din strada Tony Bulandra nr. 5-13 a fost vândut, în noiembrie 2008, soţilor Violeta şi Daniel Călin pentru 2 milioane euro.

Tranzacţia cu miză făcută în 2006 a fost vânzarea către Elena Udrea a terenului de pe strada Chopin, teren pe care fostul ministru şi-a ridicat un bloc de apartamente cu credit de la BRD. Terenul a costat 900.000 de euro, construcţia încă 3,3 milioane. Creditul ministrului a fost stins însă printr-o tranzacţie, din 2012, cu un angajat al omului de afaceri Puiu Popoviciu, partener de afaceri cu Stelian Gheorghe.

32 de terenuri sub sechestru la DNA

Mai multe fotografii care-i înfăţişează în discuţii pe trotuar sau în parc, în 2012, pe Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş au fost publicate de revista Kamikaze, al cărui patron figurează ca investitor imobiliar în afacerea anchetată de DNA. Stelian Gheorghe mai apare în imagini tip paparazzi, surprinse încă de la începutul anului, alături de Dinu Pescariu, Eugen Bejenariu, Remus Truică şi publicate de cancan.ro în ultima lună. 

Conform informaţiilor din dosarul ANRP, Stelian Gheorghe este proprietar peste 32 de loturi de teren indisponiblizate de procurorii DNA.

Pe 20 noiembrie, seara în care şefa DIICOT a fost ridicată de DNA în timp ce se afla în maşina DIICOT, Gheorghe Stelian a dat o declaraţie în care arăta cum, după ce a cumpărat drepturile litigioase pentru cele 13 hectare ale familiei Tonolla, a discutat cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de despăgubiri de la ANRP.

„Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP. După şedinţa de evaluare, s-a nominalizat un evaluator cu care m-am întâlnit în zona ANRP”, este o parte din declaraţia citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului preşedinte al ANPR Crinuţa Dumitrean. Acesta a susţinut că, după finalizarea raportului de evaluare (pe 377 de milioane de lei), l-a sunat pe Dorin Cocoş ca să-i spună că „s-a rezolvat”.

Dorin Cocoş i-ar fi cerut să cesioneze un sfert dintre drepturi oamenilor de afaceri Gabriel Gheorghe, Adrian Andrici şi Valentin Vişoiu, primind în schimb 10 milioane de euro, alte 10 milioane de euro plătindu-i „intermediarului” după răscumpărarea acţiunilor primite la Fondul Proprietatea. Aceleaşi 3 personaje se regăsesc şi în afacerea Moşiei Brătienilor de la Ştefăneşti, în care Parchetul General l-a pus sub acuzare inclusiv pe ginerele preşedintelui Train Băsescu – avocatul Radu Pricop.

„Acesta, deşi nu avusesem stabilită o înţelegere prealabilă, mi-a cerut 10.000.000 de euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului meu. Cu toate acestea, Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului”, a declarat Stelu la DNA, precizând că fostul soţ al Elenei Udrea i-a făcut cunoştinţă după rezolvarea dosarului cu Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte ANRP, fost preşedinte al PMP Sector 1, din ianuarie la PNL Sector 1, care a recunoscut şi el în anchetă că Dorin Cocoş îi promisese că-l sprijină să rămână în funcţie în condiţiile în care unii membrii ai Comisiei făceau presiuni pentru excluderea sa din ANRP.

DNA susţine că Stelian Gheorghe a fost despăgubit cu 65 de milioane de euro în plus faţă de valoarea terenului, motiv pentru care preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost arestat preventiv. Aceasta era şi preşedintele Comisiei Naţionale de Stabilire a Despăgubirilor, din care făcea parte fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, dar şi Lacrămioara Alexandru, arestate în prezent alături de fostul vicepreşedinte al ANAF, Dragoş Bogdan, şi de expertul evaluator Emil Nuţiu. Foştii vicepreşedinţi ai ANRP, Oana Vasilescu, deputatul PDL Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, precum şi Sergiu Diacomatu sunt toţi anchetaţi sub control judiciar pentru abuz în serviciu.