2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:46
No menu items!

Tulpina COVID-19 sud-africană învinge tratamentul cu plasmă și poate reduce eficacitatea vaccinului

spot_img

Noua variantă COVID-19 identificată în Africa de Sud poate sustrage anticorpii care o atacă în tratamentele care utilizează plasma sanguină de la pacienții recuperați anterior și poate reduce eficacitatea liniei actuale de vaccinuri, au declarat miercuri oamenii de știință, relatează Reuters.

Cercetătorii se străduiesc să stabilească dacă vaccinurile care se desfășoară în prezent pe tot globul sunt eficiente împotriva așa-numitei variante 501Y.V2, identificată de experții sud-africani în genomică la sfârșitul anului trecut în Golful Nelson Mandela.

Această filiație prezintă evadarea completă din trei clase de anticorpi monoclonali relevanți terapeutic”, a scris echipa de oameni de știință din trei universități din Africa de Sud care lucrează cu Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) într-o lucrare publicată în revista bioRxiv.

„Mai mult, 501Y.V2 arată o scăpare substanțială sau completă de anticorpi neutralizanți din plasma convalescentă COVID-19”, au scris ei, adăugând că concluziile lor „evidențiază perspectiva reinfecției … și pot prefigura eficacitatea redusă a vaccinurilor curente pe bază de vârf.

Varianta 501Y.V2 este cu 50% mai infecțioasă decât precedentele, au spus cercetătorii din Africa de Sud săptămâna aceasta. S-a răspândit deja în cel puțin 20 de țări de când a fost raportat Organizației Mondiale a Sănătății la sfârșitul lunii decembrie.

Este una dintre mai multe variante noi descoperite în ultimele luni, inclusiv altele găsite pentru prima dată în Anglia și Brazilia.

Aceasta mutație este principalul motor al celui de-al doilea val de infecții COVID-19 din Africa de Sud, care a atins un nou vârf zilnic peste 21.000 de cazuri la începutul acestei luni, cu mult peste primul val, înainte de a scădea la aproximativ 12.000 pe zi.

Plasma sanguină convalescentă de la pacienții anteriori nu sa dovedit a fi eficientă atunci când este administrată pacienților grav bolnavi care necesită terapie intensivă pentru COVID-19, dar este aprobată în mai multe țări ca măsură de urgență.

Oamenii de știință și politicienii britanici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că vaccinurile care sunt în prezent implementate sau în curs de dezvoltare ar putea fi mai puțin eficiente împotriva acestei mutații.

Ziarul a spus că rămâne de văzut cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva 501Y.V2, care ar fi determinată doar de studii clinice la scară largă. Rezultatele au arătat însă necesitatea ca noi vaccinuri să fie concepute pentru a face față amenințării în evoluție, a spus acesta.