Europarlamentarul PSD Mihai Tudose, unul dintre cei care negociază condițiile de comasare cu PNL, a vorbit la Antena 3 despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Tudose a subliniat că nu există o înțelegere internă, la nivelul coaliției PSD-PNL, cu privire la propunurea lui Iohannis, însă spune că el consideră că președintele României „merită” să conducă NATO, un rol „onorant pentru România”.
România nu a transmis deocamdată nicio solicitare formală către aliații din NATO pentru a-l propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al organizației, a declarat astăzi Mihai Tudose.
„Guvernul n-a trimis nicio hârtie, așa ceva se discută în cadru restrâns și poate cineva care a discutat în cadru restrâns a avut impresia că s-a decis ca domnul Iohannis să fie, ceea ce nu ar fi rău deloc, ar fi onorant pentru România”, a spus Tudose.
„Nu știm, au discutat ei doi, nu cu noi (Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu – n.r.). Sunt o mulțime de vorbit între președinte și premier, și eu am stat ore întregi când eram premier cu președintele, sunt multe de vorbit. Nu există să bați o palmă pe așa ceva, suntem departe de realitate”, a adăugat Mihai Tudose.
Cu toate acestea, europarlamentarul PSD și-a exprima aprobarea personală cu privire la o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis la șefia NATO.
„Evident că vom susține un român acolo. (…) E vorba de politică de stat, politica României. Îl vrea NATO și noi nu-l susținem până nu primim altceva. Ce altceva? E vrut pe plan extern și nu-l vrem noi intern? (…) Acolo e vorba de unanimitate, dacă toate statele consideră că merită, atunci eu spun că da, Iohannis merită să conducă NATO. Dacă Iohannis își dorește o carieră politică europeană, el ocupă un loc PPE, nu ia din cota PSD. ”, a spus Tudose.
„Orice cetățean român care candidează la o funcție internațională și orice negociem împreună pentru Romania e mai bine și are mai multe șanse de succes”, a adăugat liderul social-democrat.
Întrebat despre declarațiile făcute astăzi de Mircea Geoană, secretar-general adjunct al NATO, cu privire la o propunere formală trimisă deja de România către partenerii din Alianță, Mihai Tudose a spus: „Domnia sa cam nuanțează în ultimul timp, ca să nu zic că patinează. Nu secretarul general adjunct al NATO face cărțile în acest joc, se fac mult mai sus”.
Despre candidatul la PMB: ”Evident că prima variantă ar fi doamna Firea”
În ceea ce privește candidatul comun la Primăria Capitalei, europarlamentarul PSD a subliniat că singura înțelegere la nivelul coaliției până în acest moment este pentru realizarea unor măsurători comune a potențialilor candidați.
„Nu s-a stabilit nimic, a rămas să facem măsurători împreună, tocmai pentru a nu exista discuțiii că facem cu o anumită casa de sondaj mai apropiată. Deocamdată nu s-a avansat niciun nume pentru candidatul independent, nici mediul Cârstoiu, nici omul de afaceri Dan Șucu. Nu s-a discutat cu nimeni (…) În fapt, la coaliție s-a discutat despre necesitatea ca Bucureștiul să aibă în fruntea sa un gospodar care sa miște ceva în București”, a subliniat Tudose.
Totuși, Tudose a spus că, pe actualele sondaje de opinie, Gabriela Firea ar fi candidatul „evident” al coaliției.
„Doamna Firea are 30 si ceva la sută, 32-33%, candidatul PNL (Sebastian Burduja – n.r.) are mult mai puțin. Evident că prima variantă ar fi doamna Firea, că doar n-o să-l alegem pe cel cu 7% în detrimentul celui cu 30 si ceva la sută. Există și a treia variantă, să mergem cu un candidat neutru”, a declarat europarlamentarul PSD.
Declarațiile lui Mihai Tudose cu privire la candidatura Gabrielei Firea vin la o zi după ce soțul acesteia, Florentin Pandele, a declarat că fostul primar se retrage din cursă.
„Poate nu a dat domnul Pandele respectivul mesaj, la ce se întâmplă acum pe internet nu se știe. Dar mesajul acela era, ca doamna Firea nu mai candidează. Ziua de ieri a început sub auspiciile mesajului transmis de domnul Pandele, din care noi am înțeles că doamna Firea nu mai candidează, dar doamna Firea s-a exprimat azi să avem răbdare”, a spus Mihai Tudose.
Discuția cu privire la alegerea unui eventual candidat comun pentru prezidențiale încă este deschisă, iar partidele de guvernământ nu au deocamdată un nume nici pentru această funcție, spune Tudose: „După europarlamentare vorbim de prezidențiale și este o discuție despre un candidat comun”.
Despre comasare și listele comune cu PNL: ”Nu a zis nimeni că am devenit prieteni peste noapte, dar să fim parteneri onești”
În ceea ce privește comasarea celor patru runde de alegeri și strategia electorală comună cu PNL, Tudose a spus: „Noi facem o alianță ținând cont de context, ce se întâmplă la est, ce se întâmplă la vest, cele două mari familii politice din UE fac o alianță pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European și alte organisme europene. Noi am ales a face parte din soluție, nu din problemă. Nu a zis nimeni că am devenit prieteni peste noapte, dar să fim parteneri onești în interesul românilor”.
„Alianța electorală PSD-PNL. USL s-a făcut cu doi ani înainte de alegeri, a fost timp de rebranding. Să vedem cum depășim anul acesta, să vedem ce putem face în interesul cetățenilor și să avem minte, maturitate și înțelepciune să guvernăm următoarele 2-3 mandate”, a adăugat europarlamentarul PSD.
Elena Cristea