Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că este de presupus faptul că procurorul general al României, Augustin Lazăr, îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu, precizând că în cursul zilei de miercuri va sesiza Inspecţia Judiciară (IJ).
„Este de presupus faptul că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu! Miercuri voi sesiza Inspecţia Judiciară în legătură şi cu acest refuz (refuzul procurorului general de a transmite Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile din 2009 o copie a dosarului penal care a fost clasat – n.r.)”, a declarat Toader.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis, vineri, ministrului justiţiei solicitarea de a verifica modul în care procurorul general Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu şi de a sesiza Inspecţia Judiciară în cazul acestuia.
„Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiţiei, domnul Tudorel Toader, să iniţieze <<in extremis>> exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General şi, (…) în calitate de titular al acţiunii disciplinare, să sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcţiei de Procuror General”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de preşedintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.
Potrivit sursei citate, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 îi solicită ministrului justiţiei, Tudorel Toader, să „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situaţia gravă” apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.
Comisia precizează că Procurorul General, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretând „în mod eronat” prevederi din Codul de procedură penală, Constituţie şi decizii ale CCR şi că a revenit cu o nouă solicitare, demontând juridic toate motivele invocate de acesta.
Comisia de anchetă menţionează, de asemenea, în comunicat, că în loc să ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” aşa cum a stabilit CCR, Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public şi un comunicat de presă în care îşi arogă atribuţii ale CCR, încălcând două decizii ale acestei instituţii”.
Comisia de anchetă precizează că Augustin Lazăr, în exercitarea funcţiei de Procuror General, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând principiul cooperării loiale dintre instituţii, principiul loialităţii faţă de Constituţie, precum şi o serie de articole din Constituţie şi decizii ale CCR.
Comisia de anchetă a scrutinului din 2009 a decis, joi, să revină cu solicitarea adresată procurorului general, Augustin Lazăr, pentru a-i pune la dispoziţie o copie după dosarul alegerilor şi cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.