Ministrul justiției, Tudorel Toader, a explicat, marți seara, la Antena 3, care este soluția pentru salvarea celor care au fost condamnați în baza anchetelor derulate nelegal cu ofițerii SRI, transformați în „organe de cercetare penală speciale” prin ordonanța dată de Guvernul Cioloș.
În 2016, Guvernul lui Dacian Cioloș, la propunerea ministrului justiției de atunci, Raluca Prună, a adoptat Ordonanța de Urgență 6, care stabilea că ofițerii SRI devin „oragne de cercetare penală speciale”, încălcându-se flagrant orice procedură penală și Constituția României.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a explicat, marți seara, la Antena 3, ce se poate face. „OUG a fost emisă pe 9 martie, s-a dat aviz de la SRI pe 10, apoi de la CSAT și, în final, a primit aviz de la CSM”.
Ministrul justiției a dat de înțeles că nu era nevoie de aviz de la SRI, și că excede cadrul legal. Tudorel Toader a explicat că ordonanța poate fi abrogată în Camera Deputaților, ca for decizional, dar și că legea de abrogare poate modifica efectele produse până acum. „Dace se respinge OUG, legiuitorul poate să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice produse de la momentul publicării în Monitorul Oficial, respectiv dacă le anulează sau nu”, a explicat Tudorel Toader.
„Dacă OUG va fi anulată, legea trebuie promulgată de președinte și produce efecte la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dupa promulgarea de către președinte, asta dacă președintele nu o atacă la CCR”, a precizat ministrul.
Totodată, „Parlamentul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele OUG 6. Dacă spune că nu se mențin efectele, dacă le anulează, ne întoarcem la toate probele adunate sub efectul OUG, cu echipele mixte și organele de cercetare penală speciale, care se anulează și sunt supuse revizuirii”.
Valeriu Motoc