-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:07
No menu items!

Tudorel Toader: Nu există decizie a CCR care să nu fie respectată

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că nu există decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care să nu producă efecte şi să nu fie respectată.

Tudorel Toader a precizat că se aşteaptă considerentele care au stat la baza hotărârii CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi. „Nu există decizie a Curţii Constituţionale care să nu producă efecte juridice, după cum nu există decizie a Curţii Constituţionale care să nu fie respectată de orice persoană fizică, orice persoană juridică, orice autoritate. Noi avem doar comunicatul. Aşteptăm considerentele, momentul, publicării deciziei în Monitorul Oficial şi atunci sigur ca putem sa facem mai multe aprecieri. În momentul acesta, în limitele comunicatului cred ca trebuie sa rămânem în rezerva, iar fiecare sa şi îndeplinească obligaţiile legale”, a declarat ministrul Justiţiei.

Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit deciziei publicate, miercuri, Curtea Constituțională a constatat, cu majoritate de voturi, „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”. Prin urmare, judecătorii îl obligă pe președintele României „să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”.

După publicarea hotărârii, Tudorel Toader a scris pe Facebook că „decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”

Andrei Tudor