Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu consideră oportună revocarea din funcție a șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general Augustin Lazăr, în urma evaluării pe care a realizat-o în ultimele două săpămâni.
“Această evaluare a procurorului general și al procurorului șef al DNA a survenit în contextul în care, pe de o parte, Guvernul a adoptat OUG 13/2017, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității, constituționalității modului în care a fost adoptată această OUG, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională”, a explicat ministrul justiției.
“În momentul în care am anunțat această evaluare au apărut reacții diferite cu privire la competența ministrului justiției de a proceda la această evaluare. Dacă nu eram sigur, nu procedam la această evaluare”, a spus Tudorel Toader, făcând referire la art. 132 din Constituție.
„Am solicitat informări, în sensul textului legal citat, de la Parchetul General și DNA, pe care le-am primit punctual și la timp. Am avut întâlniri punctuale cu șefii celor două unități de Parchet. Vă asigur că am realizat această evaluare în deplină concordonață cu legea și fiecare dintre cei doi au venit în 10 -15 minute din momentul în care i-am invitat la discuții. Am observat reacțiile publice față de ordonanță pe de o parte, față de decizia CCR, pe de altă parte – pe toate acestea luându-le în considerare, în punctualitatea lor”, a mai explicat ministrul justiției.
Tudorel Toader a citat apoi din concluziile CCR, privind încălcarea gravă a Constituției și a legii de către DNA, respectiv Ministerul Public: încălcarea principiului separației puterilor în stat, presiunile realizate de către DNA asupra membrilor Guvernului.
“Eu am realizat evaluarea, fără ingerințe, fără presiuni. Nu am verificat soluții din dosare, pentru că nici nu ar fi fost posibil – procurorul este independent în această privință. Procurorul se supune procurorului ierarhic superior, dar amândoi își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției. (…)Îmi voi exercita această autoritate a ministrului justiției, fără a intra între coperțile dosarului. (…)Ce am verificat? Am verificat dacă DNA a respectat Constituția”, a explicat Tudorel Toader.
Potrivit ministrului justiției, CCR a restabilit echilibrul constituțional între autoritățile statului.
“Raportul are, așadar, o primă parte de legalitate și constituționalitate, are și o parte de oportunitate. (…)Analiza s-a deplasat din sfera elementelor de constituționalitate și legalitate în sfera oportunității, în contextul în care România se află sub Mecanismul de Verificare și Cooperare”, a mai explicat Tudorel Toader.
Ministrul justiției s-a referit apoi la derapajele constituționale ale DNA. “DNA nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept, cu respectarea standardelor de protecție, a drepturilor fundamentale. (…)Derapajele nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupției, pentru că nu avem o ierarhie a valorilor, pentru că, în numele unei valori, nu-ți este permis de Constituție să încalci o altă valoare la fel de protejată”, a mai explicat Tudorel Toader, invocând apoi mai multe articole din Legea fundamentală.
Cu toate acestea, ministrul a concluzionat că revocarea din funcții a procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, „nu este oportună”. „Am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA”, a conchis ministrul justiției.
R.D.