1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:38
No menu items!

Tudorel Toader, Mission Impossible. Mesaj cu ștergere automată pentru criticii OUG

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, transmite, din concediu, pe pagina sa de Facebook, un mesaj „pentru cei ce nu vor să înțeleagă” modificările aduse pruin OUG. El anunță, ca în celebrele serii Mission Impossible că mesajul va fi șters de pe Facebook într-o oră.

Tudorel Toader precizează că membrii Comisei de la Veneția „nu au luat în discuție modificările survenite prin OUG pentru modificarea legilor justiției”, un astfel de aviz urmând „să fie adoptat la plenara din decembrie 2018!”

„PS: mesajul va fi șters peste o oră!”, anunță ministrul amintind prin această replică de scenele din seria filmelor Mission Impossible, cu Tom Cruise, unde mesajele cu misiunile primite de agentul secret se autodistrugeau în câteva secunde.

La scurt timp după ce mesajul a fost șters, ministrul Tudorel Toader a mai postat un mesaj tot la adresa celor care critică ordonanța de urgență, dar care se pare nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă.

Un ultim mesaj postat de Tudorel Toader este pentru cei care nu înțeleg mecanismele statului de drept, iar acestora le dă o pauză de documentare. Postarea urmează să se șteargă abia a doua zi.

Cu o zi înainte, ministrul justiției făcea anumite precizări referitoare la OUG, tot pe pagina de Facebook.

„Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției:

Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.
În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:
– se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
– se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
– se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;
– se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !
Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.
În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !
În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.
Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.
În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală !
OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii !
Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !
Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel!”

Andrei Tudor