- UPDATE
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că, până la sfârșitul programului (adică, până joi după-amiază – n.r.) va anunța public dacă va demisiona sau va aștepta ca președintele Klaus Iohannis să decidă în privința cererii de revocare a sa. Toader a precizat, însă, că nu va părăsi Ministerul Justiției până la instalarea înlocuitorului său sau a unui ministru interimar.
„Am avut relații bune cu premierul Viorica Dancilă. (…)Voi ramane la minister până la momentul în care în Monitorul Oficial apare numele, prenumele noului ministru, îl voi aștepta, îi voi preda oficial (…). Premierul este cel care face și care desface Guvernul, care are cuvânt decisiv în remanierea unui ministru și în numirea lui. Punctul terminus e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele noului ministru.
Problema demisiei: doamna prim-ministru mi-a cerut să iau în calcul, să mă gândesc și la varianta demisiei. Sigur că varianta este mai sigură, pentru că trece termenul și președintele poate numi noul ministru. Cu remanierea, președintele se mai poate gândi, mai analizează.
Doamna prim-ministru, ca să și nuanțez să și dezvolt, nu poate să ceară demisia, pentru că demiterea este la modul imperativ, dar voința dânsei a fost să demisionez.
Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și, până la sfârșitul programului, îi dau răspunsul dacă îi trimit demisia sau rămâne să se dea curs procedurii de revocare. Până la final de program, vă voi comunica decizia pe care am luat-o. Repet, juridic nu poți să-i ceri cuiva demisia, dar voința dânsei este clară. Dacă voi demisiona, asta nu înseamnă că închid și plec la Iași. Mai vin o zi, două până se va numi noul ministru al justiției”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis că îi cere „să aprecieze” cu privire la demisie, ministrul subliniind că Guvernul aparţine premierului şi că voinţa acestuia este decisivă şi o va respecta.
„Îi voi da un telefon (premierului, n.r.) în prealabil şi sigur voi merge. La momentul în care am stabilit că voi merge la 9.30, înţeleg că nu era trimisă la Cotroceni. Am văzut şi eu, mă rog, aşa, exprimări diferite. Premierul mi-a spus ieri, textual: Eu nu pot să vă cer demisia, dumneavoastră apreciaţi, vă gândiţi şi mâine ne întâlnim şi îmi comunicaţi.
Dacă a trimis la Cotroceni (revocarea,n.r.), sigur că demisia mea rămâne fără obiect. Există Constituţia, există o decizie a CCR, care spune că premierul are rolul decisiv în procedura de numire şi revocare a unui ministru. Guvernul îi aparţine primului ministru, nici preşedintelui, nici Parlamentului. Voinţa primului ministru este decisivă şi o voi respecta”, a declarat ministrul justiţiei.
Toader a mai subliniat că este mulţumit de experienţa dobândită la Ministerul Justiției.
„Eu nu-mi propun să fac polemici. Am fost doi ani şi două luni ministru al justiţiei, peste jumătatea duratei mandatului. Mi-am îndeplinit obligaţiile, niciodată nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Plec mulţumit de experienţa pe care am dobândit-o”, a mai declarat Tudorel Toader.
R.D.