Proiectul de lege pentru punerea în acord a prevederilor Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale va fi trimis în dezbatere publică și în procedură parlamentară. Anunțul a fost făcut miercuri, de ministrul justiției, Tudorel Toader, care a reiterat că nu va propune un prag pentru abuzul în serviciu.
„Știu bine conținutul și rațiunile deciziei Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Știu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea și până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului (…) este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR. (…) Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curții, nu se vorbește de prag. (…) Proiectul de lege (…) îl voi trimite în dezbatere publică și în procedură parlamentară, nu va fi ordonanță. Va trece pe la comisiile juridice. (…) Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache, dumnealui (…) poate să intervină, în limita competențelor constituționale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem inițiatori, iar dânșii sunt decidenți”, a spus Toader, într-o conferință de presă.
El a precizat că modificările la Codul penal și la Codul de procedură penală vizează strict punerea de acord a acestora cu deciziile CCR.
„Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală pentru punerea de acord a celor două coduri cu deciziile CCR. Modificările la cele două coduri vizează strict (…) punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puțin. (…) Vom continua (…) cu elaborarea altor proiecte de lege, nu cred că va fi doar unul singur, pentru punerea de acord a întregii legislații (…) cu deciziile CCR, decizii de admitere sau de respingere”, a afirmat ministrul.
Toader a anunțat că se lucrează la pachetul de legi pentru justiție.
„Lucrăm la pachetul de legi pentru justiție. Avem draftul nostru, avem puncte de vedere de la bună parte dintre autoritățile implicate, avizatoare în procedura de elaborare a legislației justiției. Așteptăm și propunerile de la CSM. Imediat ce le avem, dăm drumul la proiectul de lege în dezbatere publică, în procedură parlamentară”, a completat ministrul justiției.
Ministrul justiției, contrazis de judecători
Pe 7 februarie, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a explicat motivele pentru care legislația penală trebuie pusă în acord cu deciziile Curții Constituționale a României (CCR), dar și necesitatea impunerii unui prag valoric pentru ca abuzul în serviciu să poată fi sancționat penal.
“Un stat de drept presupune, prin definiție, respectul față de lege. Iar legea fundamentală, Constituția adică, spune că deciziile CCR sunt obligatorii, ceea ce înseamna că legile neconstituționale – chiar parțial – trebuie puse în acord cu Constituția, exact prin prisma considerentelor reținute de Curtea Constituțională”, a explicat judecătorul Dana Gîrbovan, într-o postare pe contul său de Facebook.
R.D.