Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, joi, față de acțiunile procurorilor DNA care au făcut descinderi la Guvern, dar și față de dosarul „Belina”, că „poate vine o vreme a evaluărilor”.
„În opinia mea, ca ministru al justiţiei, este un subiect extrem de sensibil şi nu-mi permit să-l comentez acum. Poate vine o vreme a evaluărilor, poate vine o vreme în care lucrurile se coagulează în vreun fel, capătă unitate, contur, dar la momentul acesta nu fac astfel de afirmaţii”, a declarat Tudorel Toader, întrebat de declaraţiile potrivit cărora DNA a făcut mai multe descinderi la Guvern şi că asta ar putea fi interpretată ca o lovitură de stat.
Tudorel Toader a explicat din nou, că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările, circumstanţele adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituţionalitatea respectivelor acte normative. Este motivul pentru care va propune Guvernului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a decide dacă și hotărârile de guvern pot fi anchetate de procurori, așa cum s-a decis în cazul ordonanșțelor de urgență. „Ştiţi că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG şi legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de miniştri. Întrebarea este următoarea, dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea împrejurările, circumstanţele acelor acte normative, la palierele doi şi trei, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanţele? Asta este întrebarea la care CCR va fi sesizată şi chemată să răspundă”, a spus Tudorel Toader.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a sugerat, miercuri, că are dreptate Călin Popescu Tăriceanu, care a pretins că, prin acţiunile procurorilor DNA, se încearcă practic o lovitură de stat, dărâmarea Guvernului şi destrămarea coaliţiei.
Andrei Tudor