1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:20
No menu items!

Tsipras promite că va avea un acord cu creditorii până pe 9 mai. Este posibil un referendum

spot_img

Datoria totală a Greciei este de peste 320 de miliarde de euro

tsipras

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a afirmat că Grecia este într-o fază finală și esențială a negocierilor cu instituțiile internaționale creditoare și că un acord interimar va fi găsit până pe 9 mai.

Obiectivul este ajungerea la un compromis în această săptămână sau săptămâna viitoare, a precizat oficialul de la Atena, într-un interviu televizat, potrivit BBC.

Contextul este unul foarte tensionat, după ce negocierile de pe 24 aprilie dintre miniștrii de Finanțe ai Zonei Euro s-au încheiat cu un eșec, ministrul grec Yanis Varoufakis fiind acuzat pentru atitudinea sa neprofesionistă și provocatoare. Luni, Varoufakis a fost înlăturat din poziția sa de șef al negociatorilor greci.

Grecia trebuie să convingă acum creditorii că are un program de reforme viabil pentru a putea reveni la o economie sustenabilă, iar în schimb așteaptă primirea ultimei tranșe din programul de bailout, de 7,2 miliarde de euro, pentru a-și putea plăti obligațiile bugetare.

Premierul a respins ideea unor alegeri anticipate, în cazul unui eșec al negocierilor, dar a spus că înțelegerea finala ar putea fi supusă unui referendum.

”Dacă soluția va fi în afara mandatului nostru, nu voi avea dreptul să-l încalc, deci soluția găsită va trebui aprobată de poporul grec”, a spus Tsipras.

Cele două părți sunt încă în dezacord asupra a patru teme: legislația muncii, reforma pensiilor, creșterea TVA și privatizările.

De la venirea la putere a lui Tsipras, în ianuarie, negocierile dintre Grecia și finanțatorii internaționali – UE, BCE, FMI – au fost caracterizate de blocaje, în contextul în care partidul Syriza încearcă să-și pună în aplicare programul electoral anti-austeritate.

Grecia s-a angajat să parcurgă un program de reforme, prin cele două programe de bailout, cu un total de 240 de miliarde de euro, care au evitat intrarea în faliment, în 2010 și 2012. Însă, de atunci, PIB-ul a scăzut cu 25%, în parte din cauza măsurilor de austeritate, iar datoria totală a crescut la 324 de miliarde de euro. Din această sumă, 142 de miliarde vin de la Fondul European de Stabilitate Financiară, în care Germania are cea mai mare cotă – de 63 de miliarde.