-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:11
No menu items!

Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale: Adevărul despre cele 15 avioane militare rusești trimise în Italia

spot_img

Site-ul oficial al MAPN publică o analiză a operațiunii rusești din Italia și afirmă că sunt prea puțin mediatizate vocile raționale care explică faptul că Rusia, sub falsul pretext al ajutorării Italiei, este pe punctul de a pune bazele unui cap de pod militar în centrul Mediteranei, cu scopul destabilizării europene și euroatlantice.

„Renunțând la canalele obișnuite (de genul Sputnik), care s-au dovedit a fi un eșec răsunător în misiunea de răspândire de fakenews, centrul de dezinformare, cu baza în Sankt Petersburg, a ales țintirea directă a rețelelor sociale, renunțând la intermediarii clasici, vizați deja de serviciile de informații din statele-țintă. Este clar că Federația Rusă a început să execute o campanie agresivă de dezinformare împotriva UE, NATO și, punctual, împotriva unor state din vestul Europei, dar, cu preponderență, împotriva statelor care asigură flancul estic al civilizației occidentale. 

Decizia, luată prin Ordonanța Militară nr. 3, de suplimentare a forțelor de ordine cu militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în contextul decretării stării de urgență provocate de pandemia Covid-19, a dat naștere, și în România, la o campanie furibundă de dezinformare prin mass-media, cu accent pe cele digitale. Noile canale de informare au fost luate cu asalt de postacii Kremlinului”, se arată în analiza publicată de trustul de presă al MAPN.

Materialul, semnat de Marius Bâtcă, reia punctajul desantului rusesc din Italia, îmbrăcat în sub forma de ajutor medical:

  • La 21 martie, președintele rus, Vladimir Putin, a avut o conversație cu premierul italian Giuseppe Conte, la telefon, după care, 15 avioane militare Il-76 au fost trimise în Italia.
  • Potrivit La Stampa, pe lângă ajutor umanitar, Rusia a trimis în Italia și specialiști, aceștia fiind, de fapt, militari de rang înalt, și nu medici. Drept urmare, 80% din ajutorul umanitar al Rusiei este absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia. 
  • Militarii, sosiţi în camioane mari, militare, arborând steagul Rusiei, au dezinfectat azilul de bătrâni Honegger, care se află în Albino, un sat înconjurat de munţi în care au murit 143 de oameni.
  • Trebuie să evităm ca o criză de sănătate să devină o afacere politico-militară, a avertizat generalul Marco Bertolini, fostul şef al Comandamentului Operaţional Inter-Forţe, citat de La Stampa
  • Sub pretextul că oferă ajutor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, Rusia face acum, în Italia, exact ce a făcut acum șase ani în Crimeea: trimite camioane militare și omuleți verzi, susține europarlamentarul român Siegfried Mureşan. 
  • Kamaz-uri ale armatei ruse care traversează jumătate din Italia, o ţară NATO, şi imaginile militarilor de la Moscova care studiază harta italiană, ca şi cum ar fi război, au fost răspândite cu o viteză deosebită de Ministerul Apărării de la Moscova, care coordonează operaţiunea.
  • Agenţia suedeză de informaţii interne şi contraterorism, Sapo, a constatat o intensificare a activităţilor vizând slăbirea statului, un exemplu fiind chiar actuala pandemie cu noul coronavirus, în cursul căreia o serie de puteri străine şi-au înmulţit încercările de a influenţa sentimentele publicului, a declarat şeful agenţiei, Klas Friberg, la prezentarea raportului anual.

Articolul se încheie cu o inventariere a măsurilor luate la nivel european pentru susținerea economiilor afectate de criza sanitară: 

  • Parlamentul European a aprobat un pachet de ajutor pentru statele membre de 37 de miliarde de euro pentru lupta cu pandemia de coronavirus.
  • 800 de milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE, destinat, iniţial, suportului în caz de dezastru natural.

  • De asemenea, pentru prima dată, Uniunea Europeană a organizat achiziția centralizată de echipamente medicale și tot pentru prima oară și-a constituit o rezervă strategică de echipamente medicale.

  • Banca Centrală Europeană a pregătit un total de 970 de miliarde euro pentru susţinerea economiei celor 27 de state membre, prin cumpărarea de obligaţiuni publice sau private și titluri de stat.
  • Plus 40 de miliarde euro de la Banca Europeană pentru Investiții pentru completarea necesarului de echipamente medicale şi susţinerea IMM-urilor.
  • Italia, țara grav afectată de criza coronavirusului, va fi parte a unui plan separat de ajutorare din partea instituțiilor europene, în afară de sumele ce-i revin în cadrul măsurilor dispuse până acum.