Președintele SUA, Donald Trump, i-a transmis premierului danez că este serios în ceea ce privește preluarea Groenlandei, într-un apel telefonic „înflăcărat”. Discuția aprinsă a avut loc săptămâna trecută, relatează Financial Times, citat de The Independent.
Trump și Mette Frederiksen au vorbit la telefon timp de 45 de minute, după ce Trump a declarat public că dorește ca SUA să preia Groenlanda, în ciuda faptului că oficialii danezi au spus în mod repetat că nu este de vânzare.
Convorbirea telefonică a fost aprinsă, relatează Financial Times, un oficial care a avut cunoștință de conversație numind-o chiar „îngrozitoare”. „A fost foarte ferm”, a declarat o altă sursă anonimă pentru Financial Times. „A fost un duș rece. Înainte, era greu să o iau în serios. Dar cred că este serios și potențial foarte periculos”.
De asemenea, oficialii au declarat pentru Financial Times că Donald Trump a fost agresiv și conflictual, în ciuda ofertei lui Frederiksen de a spori cooperarea dintre Groenlanda și SUA privind bazele militare și exploatarea resurselor naturale.
Apelul „i-a speriat complet” pe danezi, a declarat un oficial danez pentru Financial Times.
„Intenția a fost foarte clară”, a declarat un alt oficial pentru publicație. „Ei vor asta. Danezii sunt acum în modul criză”.
Brian Hughes, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat pentru Fox că Trump a precizat că „siguranța și securitatea Groenlandei sunt importante pentru Statele Unite, deoarece China și Rusia fac investiții semnificative în întreaga regiune arctică”. „Președintele se angajează nu numai să protejeze interesele SUA în regiunea arctică, ci și să colaboreze cu Groenlanda pentru a asigura prosperitatea reciprocă a ambelor națiuni”, a adăugat el.
Trump a lansat ideea de a cumpăra sau de a prelua în alt mod Groenlanda, o insulă în care locuiesc 56.000 de oameni, încă din primul său mandat. El a refuzat să excludă posibila utilizare a forței militare în Groenlanda când a fost presat la începutul acestei luni în timpul unei conferințe de presă.
„În scopul securității naționale și al libertății în întreaga lume, Statele Unite ale Americii consideră că deținerea și controlul Groenlandei este o necesitate absolută”, a scris Trump pe Truth Social luna trecută.
Între timp, Frederiksen a mai spus că prim-ministrul Groenlandei, Mute Edege, „a fost foarte, foarte clar … există o mulțime de sprijin în rândul poporului din Groenlanda că Groenlanda nu este de vânzare și nu va fi în viitor”. „Vreau ca Groenlanda să rămână așa cum este”, a adăugat el.
Președintele Comitetului militar al Uniunii Europene, mesaj pentru Trump
„În opinia mea, ar fi perfect logic nu numai să fie detașate forțe americane în Groenlanda, așa cum a fost cazul până în prezent, ci și să se ia în considerare detașarea de soldați UE acolo în viitor”, a declarat generalul Robert Brieger, președintele Comitetului militar al Uniunii Europene, într-un interviu acordat publicației germane Welt am Sonntag publicat sâmbătă și preluat de Reuters.
Generalul austriac Robert Brieger este de părere că, pe baza unei decizii politice, unde Danemarca să se exprime ca stat suveran al UE, ar fi normal ca armatele țărilor europene să poată staționa în Groenlanda.
Deși Groenlanda nu face parte din UE în calitate de teritoriu de peste mări al Danemarcei, europenii, la fel ca SUA au interese în Groenlanda, a adăugat generalul, făcând referire la resursele din subsol și la locația sa strategică.
Organizația condusă de generalul Brieger, Comitetul militar, este cea mai înaltă instanță militară a Consiliului European, dar servește ca un organism consultativ, deoarece UE nu are o armată proprie.
R. Dan