-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:54
No menu items!

TRIST, DAR ADEVĂRAT. Iubitorii de câini au condamnat maidanezii la moarte sigură

spot_img

Curtea Constituţională a dat miercuri undă verde eutanasierii câinilor fără stăpân în 20 de zile calendaristice de la capturarea lor. Legea votată cu 15 zile în urmă de Parlament și promulgată miercuri de Traian Băsescu modifică o lege şi mai aspră, din 2002 – aflată în vigoare până astăzi – şi care obliga primăriile să ia măsura eutanasierii câinilor vagabonzi, obligatoriu, în 7 zile. La presiunea externă, guvernul condus de Emil Boc a încercat modificarea articolului privitor la eutanasiere, facându-l mai blând. La sfârşitul anului 2011, Guvernul Boc a trimis la Parlament această modificare. Astfel, câinii neadoptaţi „puteau fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu sau eutanasiaţi pe baza unei hotărâri de consiliu local, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ teritoriale respective”.

Modificarea propusă de Boc nu a adus deloc liniste. Organizațiile nonguvernamentale pentru protecţia animalelor au găsit sprijin la parlamentarii USL, aflaţi în opoziţie atunci şi, cu ajutorul lor, au contestat acest articol la Curtea Constituțională a României (CCR), deşi el nu permitea eutanasierea decât ca o măsură extremă şi doar după un referendum local. Nimeni nu s-a gândit la consecinţa demersului. În 2012, CCR l-a declarat neconstituţional şi atunci, în vigoare a rămas aceeaşi prevedere drastică, a obligativităţii eutanasierii tuturor câinilor după 7 zile de la capturare!

Tot la presiuni, după tragedia copilului de patru ani găsit mort, muşcat de maidanezi, Parlamentul a modificat din nou articolul referitor la eutanasiere. S-a încercat o îmblânzire a legii vechi, în sensul în care s-a majorat numărul de zile până la eutanasiere – de la 7 la 20 de zile calendaristice – şi s-a menţinut, din varianta lui Boc, posibilitatea ca maidanezii capturaţi să poată fi ţinuţi în viaţă acolo unde există buget pentru întreţinerea lor. Dacă se adopta însă varianta din 2012, acum câinii fără stăpân ar fi putut fi omorâți doar după un referendum local.

Pe de altă parte, fostul parlamentar Marius Marinescu susţine că articolul declarat astăzi constituţional de către CCR este în conflict legislativ cu Legea 205/2004 privind protecţia animalelor. Numai că Marius Marinescu a uitat să prezinte public, în timpul protestelor, obiectul Legii 205. Potrivit articolului 2 din această lege, „ gestionarea populaţiei canine fără stăpân de pe teritoriul României se reglementează prin altă lege specială”. Prin urmare, articolul care prevede că este interzisă eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile (art.7 indice1 din Legea 205/2004) se referă doar la animalele cu stăpân, problema maidanezilor fiind reglementată prin Legea specială 155, care miercuri a primit undă verde.

Nicoleta Vera