Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Tudor Șerban (foto), este acuzat în raportul de control al Guvernului privind verificările efectuate la Hidroelectrica de faptul că ar fi cumulat, ilegal, funcția de la minister cu cea de membru/președinte la Consiliului de Administrație al Hidroelectrica. Această mișcare ar fi permis intervenția nelegală a conducerii Ministerului în stabilirea prețurilor și cantităților de energie electrică achiziționată de companie.
În perioada 2009 – 2011, Hidroelectrica a achiziționat de la alți producători de energie electrică, în baza unor contracte bilaterale, o cantitate de energie electrică de 7,8 milioane de MWh, iar pe celelalte piețe, cantitatea de 2,58 milioane de MWh.
”Hidroelectrica a înregistrat o pierdere totală de peste 553 de milioane de lei (125 de milioane de euro, n.r.), pierdere ce a fost atenuată de profitul în valoare de 108,9 milioane de lei (aproape 25 de milioane de euro, n.r.), obținut de societate din vânzarea cantităților de energie electrică achiziționate de pe celelalte piețe de energie”, se arată în raport.
Pierderile au fost cauzate de faptul că prețurile cu care Hidroelectrica a cumpărat, în baza contractelor bilaterale, energie electrică de la producători din alte surse decât hidro, au fost superioare prețului mediu la care societatea a vândut, la rândul ei, energie electrică.
În raportul de control sunt numiți ca ”factori responsabili” de pierderile de la Hidroelectrica ”persoane care au ocupat funcții de conducere în Ministerul Economiei – ministru și secretar de stat, care au avizat și aprobat, după caz, note/memorandumuri ce au stat la baza încheierii de contracte/acte adiționale având ca obiect cumpărarea de energie electrică de către Hidroelectrica, în condiții păgubitoare pentru societate”.
Miniștrii la care face trimitere raportul de la Guvern sunt Adriean Videanu și Ion Ariton.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, în ședința de Guvern că un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată cu sute de milioane euro va fi trimis DNA de către Corpul de Control al Guvernului, susținând că banii au ajuns „pe la Videanu şi PDL” şi trebuie recuperaţi.
Hidroelectrica se află în insolvenţă din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvenţă fiind contractele cu „băieții deștepți”.
Cosmina Croitoru