-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:34
No menu items!

Trimis în judecată după ce a cerut 4 milioane de euro șpagă. Un bărbat a pretins că poate reduce prețul de vânzare al CET Brașov

spot_img

Persoana care a cerut 4 milioane de euro de la un om de afaceri, pretinzând că are influenţă asupra funcţionarilor ANAF pentru a reduce preţul de vânzare al CET Braşov, obiectiv aflat în insolvenţă, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, pentru trafic de influenţă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru trafic de influenţă.

În rechizitoriu se arată că obiectivul CET Braşov, înfiinţat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Braşovului, cât şi pentru braşoveni, se află în procedură de insolvenţă din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Braşov, unicul acţionar al acestei societăţi.

În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanţă organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiţii de supraofertare, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la preţul total de 16.843.950 euro.

„În acest context, în perioada februarie 2021 – martie 2021, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF Bucureşti, ANAF Braşov, al Ministerului Mediului, al Consiliului Judeţean Braşov şi al Primăriei Braşov, inculpatul i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma de 4.000.000 euro, pentru sine şi pentru alţii, susţinând că are posibilitatea să reducă preţul de vânzare al CET Braşov de la 17.000.000 euro la 11.000.000 euro”,  precizează DNA.

Inculpatul l-a asigurat pe martor că îi va determina pe funcţionarii publici implicaţi în procedura de vânzare să scadă preţul, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafeţe de teren, deşi aceste menţiuni nu erau trecute în caietul de sarcini, precum şi că îl va ajuta în vederea obţinerii autorizaţiei de demolare într-un termen scurt.

„Pentru a crea aparenţa unei tranzacţii legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea şi depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în preţul unui contract de consultanţă”, menţionează DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă de procurori.

Bărbatul a fost reţinut de procurorii DNA pe 9 aprilie, ulterior fiind arestat preventiv.