1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:09
No menu items!

Tribunalul Internațional de la Paris a admis acțiunea statului român împotriva Enel, prin care cere 521 mil. €

spot_img

Compania italiană este acuzată că nu a respectat o prevedere a contractului

   Enel

Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj a Societății de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) în cazul ENEL, a transmis miercuri Departamentul pentru Energie.

”SAPE solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea Put, exact aşa cum a fost deja stabilit prin hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012. Opţiunea Put prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007”

Departamentul pentru Energie

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înfiinţată în 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. SAPE gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate şi, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

În iulie 2014, ministrul Răzvan Nicolescu a refuzat să prelungească un memorandul de înțelegere cu Enel, prin care se urmărea rezolvarea amiabilă a disputei.

Tot în iulie, Enel, companie cu capital italian, a anunțat că își va vinde activele de distribuție și vânzare din România.

Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, iar în 2008 a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul.

Grupul italian Enel a plătit direct statului, în 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud. Enel a derulat ulterior o majorare de capital, ajungând la o participaţie de 64,4%.

Prin contractul de privatizare, Electrica poate obliga Enel să cumpere acţiunile rămase la Electrica Muntenia Sud la un preţ cel puţin egal cu cel de la privatizare.

V.B.