1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 9:04
No menu items!

Tribunalul București se pronunță marți în dosarul de corupție al medicului Șerban Brădișteanu

spot_img

Serban Bradisteanu_SZ

Magistrații Tribunalului București se vor pronunța, marți, în dosarul în care medicul Șerban Brădișteanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită, în legătură cu achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

Pe 28 noiembrie 2013, procurorul de ședință al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut condamnarea medicului Brădișteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, dar și menținerea sechestrului pe bunurile deținute de acesta.

Inițial, în acest dosar, Șerban Brădișteanu a fost achitat de Tribunalul București, pe 3 decembrie 2009, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare la aceeași instanță, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în această cauză pe 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă care distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitații.

Potrivit DNA, în perioada 2001 — 2002, Șerban Brădișteanu, în calitate de președinte al comisiei de evaluare la o licitație pentru achiziția de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiției, a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar și a Spitalului „Prof. dr. Constantin Angelescu”.

Anchetatorii susțin că Șerban Brădișteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În schimb, medicul ar fi primit în conturile unei firme off-shore 500.000 dolari americani și 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, printre care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA pe 4 mai 2006. Ceilalți membri ai comisiei — Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăușanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu și Florica Topologeanu — au fost ulterior scoși de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăției lor.

Pe 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea medicului Brădișteanu: un teren și o vilă în Ciolpani, cu o valoare estimată la 425.000 de euro, o garsonieră în București, pe calea Victoriei, cu o valoare estimată la 62.000 de euro și un teren cu imobilul aferent pe strada Roma din Capitală, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.

R.D.