2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 8:57
No menu items!

Trei sferturi din populația lumii s-ar vaccina contra Covid-19. De ce spun experții că e o „prostie colosală”

spot_img

Aproximativ trei sferturi din populația globului ar fi dispusă să se vaccineze anti-coronavirus, dacă ar apărea un astfel de vaccin, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial. Institutul a chestionat aproape 20.000 de persoane din 27 de ţări transmite Digi24. Dar experți citați de CNN arată cât de periculoasă a fost în istorie tendința de a ne grăbi să folosim vaccinuri, catalogând drept o „prostie colosală” aprobarea prea rapidă a unui vaccin.

Sondajul a arătat că 74% din toţi adulţii chestionaţi ar fi de acord să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

China a avut cel mai mare suport pentru vaccinare, 97% dintre cei chestionaţi spunând că se vor imuniza.

La polul opus, ruşii au manifestat cel mai mic interes, doar 54% spunând că ar fi interesaţi.
 
În SUA, 67% dintre americani au spus că se vor vaccina, în timp ce 33% au răspuns că nu sunt interesaţi. Dintre cei care au spus că vor refuza, 60% au spus că efectele secundare îi îngrijorează şi 37% nu cred în eficienţa serului, scrie CNN, care reia și o serie de informații despre stadiul în care se află vaccinurile americane.
 
Experții sunt preocupați cu privire la faptul că FDA ar putea aproba prea repede un vaccin, atunci când comisarul FDA, Dr. Steven Hahn, a declarat pentru Financial Times că agenția sa ar putea lua în considerare o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru un vaccin Covid-19 înainte ca studiile clinice în stadiu târziu să fie complete, dacă datele arată dovezi suficient de puternice pentru a proteja oamenii.
 
Comisarul Hahn are autoritatea de a permite utilizarea produselor medicale neaprobate în caz de urgență atunci când nu există alternative adecvate sau aprobate. O aprobare de urgență nu este însă același lucru cu aprobarea completă și poate fi retrasă.
Așa s-a întâmplat cu hidroxiclorochina și clorochina. FDA a acordat aprobare de urgență pentru medicamentele mult lăudat de președintele Donald Trump pe 28 martie. Ulterior, a revocat-o, în iunie, după ce studiile au arătat că nu sunt eficiente și că ar putea provoca, de asemenea, probleme grave de inimă.
 
Doar o dată în istorie FDA a dat această aprobare unui vaccin, dar a fost într-o circumstanță neobișnuită. Soldații au dat în judecată, susținând că un vaccin obligatoriu antrax i-a îmbolnăvit, iar un judecător a pus mâna pe program. Departamentul Apărării a cerut o autorizare de urgență care apoi a anulat hotărârea judecătorească în 2005, astfel încât să poată continua vaccinarea personalului militar – de data aceasta în mod voluntar.
În caz contrar, vaccinurile au trebuit să treacă prin întregul proces de studiu clinic și procesul de aprobare FDA, care poate dura luni sau ani.
Când procesul de fabricare a vaccinului a fost accelerat, au existat rezultate proaste.
 
INCIDENTUL CUTTER
 
La 12 aprilie 1955, guvernul a anunțat primul vaccin pentru protejarea copiilor împotriva poliomielitei. În câteva zile, laboratoarele făcuseră mii de loturi din vaccin. Loturile făcute de o singură companie, Cutter Labs, conțineau accidental virusul poliomielitei vii și a provocat un focar.
Peste 200.000 de copii au primit vaccinul împotriva poliomielitei, dar în câteva zile guvernul a trebuit să renunțe la program.
Patruzeci de mii de copii au avut poliomielită. Unii au avut niveluri scăzute, câteva sute au rămas cu paralizie și aproximativ 10 au murit”, a spus dr. Howard Markel, medic pediatru, profesor distins și director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan. Guvernul a suspendat programul de vaccinare până când a putut determina ce a mers prost.
Cu toate acestea, supravegherea crescută nu a reușit să descopere o altă problemă cu vaccinul împotriva poliomielitei.
Din 1955 până în 1963, între 10% și 30% din vaccinurile împotriva poliomielitei au fost contaminate cu virusul simian 40 (SV40).
„Modul în care ar crește virusul a fost pe țesuturile maimuțelor. Macacii rhesus au fost importați din India, zeci de mii”, a spus antropologul medical S. Lochlann Jain. „Erau în cuști în bandă și în aceste condiții, cei care nu au murit în călătorie, mulți s-au îmbolnăvit și virusurile s-au răspândit rapid”, a adăugat Jain, care a predat un curs de istorie a vaccinurilor la Stanford și lucrează la o publicație despre incident. Oamenii de știință au crezut în mod greșit că formaldehida pe care au folosit-o ar ucide virusul. „A fost transferat către milioane de americani”, a spus Jain.
 
„Mulți cred că această problemă nu a fost urmărită în mod adecvat „, a spus Jain. Unele studii au arătat o posibilă legătură între virus și cancer. Cu toate acestea, site-ul web al Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA a spus că majoritatea studiilor sunt” liniștitoare „și nu găsesc o legătură.
Niciun vaccin actual nu conține virusul SV40, spune CDC, și nu există dovezi că contaminarea ar fi afectat pe cineva.
 
EPIDEMIA CARE N-A MAI FOST VREODATĂ
 
În 1976, oamenii de știință au prezis o pandemie a unei noi tulpini de gripă numită gripă porcină. Peste 40 de ani mai târziu, unii istorici îl numesc „epidemie de gripă care nu a fost vreodată”.
„Președintelui Ford i s-a spus de fapt de către consilierii săi, că uite că avem o gripă pandemică numită gripă porcină, care poate fi la fel de rea ca și gripa spaniolă”, a spus Michael Kinch, profesor de oncologie radiațională la școala de medicină de la Universitatea Washington din St. Louis. Cea mai recentă carte a sa, „Între speranță și frică”, explorează istoria vaccinurilor.
„Ford a fost prins să propună un vaccin care a fost fabricat în grabă. Când aveți o tulpină complet nouă, cercetarea se face din mers”, a spus Kinch.
Ford a luat decizia de a face imunizarea obligatorie.
Guvernul a lansat programul în aproximativ șapte luni și 40 de milioane de persoane s-au vaccinat împotriva gripei porcine, potrivit CDC. Această campanie de vaccinare a fost ulterior legată de cazurile unei tulburări neurologice numite sindromul Guillain-Barre, care se poate dezvolta după o infecție sau, rareori, după vaccinarea cu un vaccin viu.
„Din păcate, datorită acestui vaccin și a faptului că s-a făcut atât de repede, au existat câteva sute de cazuri de Guillain-Barre, deși nu este definitiv că au fost legate”, a spus Kinch.
CDC a spus că riscul crescut este de aproximativ 1 caz suplimentar de Gullain-Barre pentru fiecare 100.000 de persoane care au primit vaccinul împotriva gripei porcine. Datorită acestei mici asociații, guvernul a oprit programul de investigare.
„A fost un fel de fiasco”, a spus Markel. „Vestea bună este că nu a existat niciodată o epidemie de gripă porcină. Deci am fost în siguranță, dar asta vă arată ce s-ar putea întâmpla”.
 
O MIȘCARE „COLOSAL DE PROASTĂ”
 
Markel a spus că neîncrederea oamenilor în ceea ce privește sistemul face ca ideea că FDA ar grăbi acest proces înainte ca studiile clinice din stadiul târziu să fie complete „colosal de proastă”.
„Acesta este unul dintre cele mai ridicole lucruri pe care le-am auzit de la acastă administrație”, a spus Markel. „Este suficient doar un efect secundar rău pentru a elimina practic un program de vaccinare de care avem nevoie disperată împotriva acestui virus. Este o rețetă pentru dezastru.”
Comisarul FDA Hahn a declarat că decizia privind vaccinul se va baza pe date, nu pe politică, dar împărtășește îngrijorările.
 

„Acest lucru ar putea aduce daune substanțiale”, a spus Kinch. Kinch, care este el însuși pacient într-unul din studiile de vaccinare, a spus că procesul de studiu clinic trebuie urmat până la capăt. Un EUA prea devreme pentru un vaccin ar putea provoca un „scenariu de coșmar”, din câteva motive.

În primul rând, este posibil ca vaccinul să nu fie sigur. Doi, dacă nu este sigur, oamenii își vor pierde încrederea în vaccinuri. În al treilea rând, dacă un vaccin nu oferă o protecție completă, oamenii vor avea un sentiment fals de securitate și își vor crește riscul. În al patrulea rând, dacă un vaccin necorespunzător obține aprobare de urgență, un vaccin mai bun s-ar putea să nu primească niciodată aprobare, deoarece oamenii ar fi reticenți să se înscrie în studii și riscă să primească un placebo în locul unui vaccin.
„Oamenii vor muri inutil dacă riscăm acest lucru„, a spus Kinch. – Trebuie să facem acest lucru corect.