Aproximativ trei sferturi din populația globului ar fi dispusă să se vaccineze anti-coronavirus, dacă ar apărea un astfel de vaccin, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial. Institutul a chestionat aproape 20.000 de persoane din 27 de ţări transmite Digi24. Dar experți citați de CNN arată cât de periculoasă a fost în istorie tendința de a ne grăbi să folosim vaccinuri, catalogând drept o „prostie colosală” aprobarea prea rapidă a unui vaccin.
Sondajul a arătat că 74% din toţi adulţii chestionaţi ar fi de acord să se vaccineze împotriva noului coronavirus.
China a avut cel mai mare suport pentru vaccinare, 97% dintre cei chestionaţi spunând că se vor imuniza.
Așa s-a întâmplat cu hidroxiclorochina și clorochina. FDA a acordat aprobare de urgență pentru medicamentele mult lăudat de președintele Donald Trump pe 28 martie. Ulterior, a revocat-o, în iunie, după ce studiile au arătat că nu sunt eficiente și că ar putea provoca, de asemenea, probleme grave de inimă.
În caz contrar, vaccinurile au trebuit să treacă prin întregul proces de studiu clinic și procesul de aprobare FDA, care poate dura luni sau ani.
Peste 200.000 de copii au primit vaccinul împotriva poliomielitei, dar în câteva zile guvernul a trebuit să renunțe la program.
Din 1955 până în 1963, între 10% și 30% din vaccinurile împotriva poliomielitei au fost contaminate cu virusul simian 40 (SV40).
„Modul în care ar crește virusul a fost pe țesuturile maimuțelor. Macacii rhesus au fost importați din India, zeci de mii”, a spus antropologul medical S. Lochlann Jain. „Erau în cuști în bandă și în aceste condiții, cei care nu au murit în călătorie, mulți s-au îmbolnăvit și virusurile s-au răspândit rapid”, a adăugat Jain, care a predat un curs de istorie a vaccinurilor la Stanford și lucrează la o publicație despre incident. Oamenii de știință au crezut în mod greșit că formaldehida pe care au folosit-o ar ucide virusul. „A fost transferat către milioane de americani”, a spus Jain.
Niciun vaccin actual nu conține virusul SV40, spune CDC, și nu există dovezi că contaminarea ar fi afectat pe cineva.
„Președintelui Ford i s-a spus de fapt de către consilierii săi, că uite că avem o gripă pandemică numită gripă porcină, care poate fi la fel de rea ca și gripa spaniolă”, a spus Michael Kinch, profesor de oncologie radiațională la școala de medicină de la Universitatea Washington din St. Louis. Cea mai recentă carte a sa, „Între speranță și frică”, explorează istoria vaccinurilor.
Ford a luat decizia de a face imunizarea obligatorie.
Guvernul a lansat programul în aproximativ șapte luni și 40 de milioane de persoane s-au vaccinat împotriva gripei porcine, potrivit CDC. Această campanie de vaccinare a fost ulterior legată de cazurile unei tulburări neurologice numite sindromul Guillain-Barre, care se poate dezvolta după o infecție sau, rareori, după vaccinarea cu un vaccin viu.
„Din păcate, datorită acestui vaccin și a faptului că s-a făcut atât de repede, au existat câteva sute de cazuri de Guillain-Barre, deși nu este definitiv că au fost legate”, a spus Kinch.
„A fost un fel de fiasco”, a spus Markel. „Vestea bună este că nu a existat niciodată o epidemie de gripă porcină. Deci am fost în siguranță, dar asta vă arată ce s-ar putea întâmpla”.
„Acesta este unul dintre cele mai ridicole lucruri pe care le-am auzit de la acastă administrație”, a spus Markel. „Este suficient doar un efect secundar rău pentru a elimina practic un program de vaccinare de care avem nevoie disperată împotriva acestui virus. Este o rețetă pentru dezastru.”
Comisarul FDA Hahn a declarat că decizia privind vaccinul se va baza pe date, nu pe politică, dar împărtășește îngrijorările.
„Acest lucru ar putea aduce daune substanțiale”, a spus Kinch. Kinch, care este el însuși pacient într-unul din studiile de vaccinare, a spus că procesul de studiu clinic trebuie urmat până la capăt. Un EUA prea devreme pentru un vaccin ar putea provoca un „scenariu de coșmar”, din câteva motive.
În primul rând, este posibil ca vaccinul să nu fie sigur. Doi, dacă nu este sigur, oamenii își vor pierde încrederea în vaccinuri. În al treilea rând, dacă un vaccin nu oferă o protecție completă, oamenii vor avea un sentiment fals de securitate și își vor crește riscul. În al patrulea rând, dacă un vaccin necorespunzător obține aprobare de urgență, un vaccin mai bun s-ar putea să nu primească niciodată aprobare, deoarece oamenii ar fi reticenți să se înscrie în studii și riscă să primească un placebo în locul unui vaccin.
„Oamenii vor muri inutil dacă riscăm acest lucru„, a spus Kinch. – Trebuie să facem acest lucru corect.