Consiliul Superior al Magistraturii a decis declanșarea cercetării disciplinare în cazul a trei judecători care au înregistrat întârzieri în soluționarea unor dosare de mare corupție
Potrivit CSM, doi dintre magistrați sunt de la judecătorii iar unul de la tribunal, dar numele lor nu au fost precizate. Decizia a fost luată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după ce au fost dezbătute rapoartele Inspecției Judiciare referitoare la respectarea dispozițiilor privind monitorizarea dosarelor mai vechi, precum și a dosarelor de mare corupție.
Criteriile de selecție pentru stabilirea „marii corupții” au fost: persoane ce ocupă funcții de demnitate publică — parlamentari, miniștri, secretari de stat, conducători ai autorităților administrative centrale, prefecți, consilieri județeni/președinți de consilii județene etc. — și, pe de altă parte, aspecte de natură pecuniară — valoarea prejudiciului creat de minim 50.000 lei.
Analizându-se atât tendințele fenomenului, cât și ritmul de soluționare al dosarelor, CSM a constatat o creștere a numărului de dosare înregistrate la instanțele judecătorești, dar și o accelerare a ritmului de soluționare, urmare a demersurilor conjugate ale instanțelor, Inspecției Judiciare și Secției pentru judecători, în ce privește monitorizarea fiecărui dosar pe termene de judecată.
La sfârșitul anului 2013, pe rolul curților de apel, s-au înregistrat creșteri semnificative: Curtea de Apel București — de la 52 la 98, Curtea de Apel Constanța — de la 7 la 16 și Curtea de Apel Timișoara — de la 7 la 11.
Totodată, au fost înregistrate scăderi semnificative ale dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Bacău — de la 12 dosare la 7 și Curtea de Apel Oradea — de la 6 dosare la 3.
În anul 2013 au fost pronunțate 66 de hotărâri definitive în dosare de mare corupție.
S.M.