Directorul Hidroelectrica de la Porțile de Fier, viceprimarul din Drobeta Turnu Severin, dar și şefii Oficiului de Cadastru Mehedinţi au fost trimişi, luni, în judecată de DNA, după ce au scos aproape 35.000 de mp din patrimoniul Hidroelectrica, pentru ca o rudă prin alianţă a viceprimarului să-şi construiasă o pensiune pe malul inundabil al fluviului. Ministerul Economiei cere în instanţă recuperarea a 250.000 de euro, valoarea de piaţă a terenului furat de la Hidroelectrica şi cu care s-au împroprietărit nu doar femeia de afaceri cu ideea, ci şi viceprimarul şi şeful Oficiului de Cadastru Mehedinţi.
Faptele s-ar fi petrecut în 2010, când Delia Tudoroniu a cerut Oficului de Cadastru să-i recunoască o majorare de până la 110 a suprafeţei pe care o deţinea în mod legal.
Prin aceste acțiuni, s-a urmărit obţinerea pentru sine, dar şi pentru inculpaţii Grosu Mircea Sevastian, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin şi Spătaru Nelu Eugen, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinți, a suprafeţei de teren respective,
susţin procurorii anticorupţie.
Delia Tudoroniu cumpărase pe la o persoană fizică 300 de metri pătraţi de teren neproductiv în intravilanul comunei Hinova, învecinat cu 2 terenuri inundabile, expropriate, şi administrate de Hidroelectrica SA. Procurorii DNA susţin că pentru acest lucru, femeia de afaceri a apelat la Mircea Sevastian Grosu, care l-a rândul său ar fi apelat la sprijinul directorului OCPI Mehedinți, Nelu Eugen Spătaru.
Profitând de împrejurarea că terenul proprietatea publică a statului nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Spătaru Nelu Eugen ar fi identificat soluţia formulării, de către inculpata Tudoroniu Delia, a unei cereri de modificare a suprafeţei.
Tot de la inculpat ar fi venit şi sugestia, ca documentaţia cadastrală ce urma să fie ataşată cererii, să fie întocmită de persoana fizică autorizată Stoichescu Ion Marian din oraşul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate uşor de la dispoziţiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale,
susţine DNA.
Documentaţia a fost întocmită, apoi a ajuns la şeful Direcţiei de Carte Funciară prin intermendiul lui Sevastian Mircea Grosu.
Acesta, în prezenţa viceprimarului, l-ar fi convocat în biroul său pe şeful Serviciului Patrimoniu, Laciu Răducu George, căruia i-ar fi prezentat documentaţia şi i-ar fi cerut să facă cele necesare pentru semnarea procesului-verbal de vecinătate, deși coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeței, proprietatea statului, administrată de Hidroelectrica SA – Sucursala Porţile de Fier,
spun anchetatorii. Aceeași persoană s-ar fi preocupat ca procesul verbal să fie semnat și de ceilalți „vecini”. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpaţii Mircea Sevastian Grosu (viceprimarul oraşului Drobeta-Turnu Severin), Nelu Eugen Spătaru (directorului Oficiului de Cadastru Mehedinţi) şi Delia Tudoroniu ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 mp. şi să transfere loturile rezultate din dezmembrare, către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţa de legalitate.Pentru acest lucru a fost angajată notarul Ilinca Marta, vecină cu părinţii directorului de la Cadastru, care a autentificat documentele fără a avea un titlu valabil de proprietate.
M.C.