3 C
București
marți, 7 ianuarie 2025 - 4:45
No menu items!

Trecutul judecătorilor reținuți de DNA. Ce surprize are această anchetă

spot_img

DNA vorbește despre un adevărat „cartel” la Secția de falimente și insolvențe a Tribunalului București. Inculparea celor patru magistrați s-a făcut, însă, pentru fapte de luare de mită foarte mici, raportate la nivelul dosarelor gestionate de aceștia.

judecator

Deși prin ridicarea a patru judecători de la Secția de falimente a Tribunalului București și prin tipul de acuzații care le sunt aduse magistraților, procurorii DNA vorbesc practic despre creearea unui adevărat „cartel” la nivelul instanței bucureștene, de judecători și lichidatori agreeați care gestionau după bunul plac dosarele de insolvență, inculparea celor patru magistrați s-a făcut pentru fapte de luare mită foarte mici ca și cuantum, raportat la nivelul dosarelor gestionate de aceștia. Asta în condițiile în care ancheta DNA vizează unii dintre cei mai influenți magistrați de pe „piața” dosarelor de faliment.

Secția pentru judecători a CSM a încuviințat aseară ca procurorii DNA să emită ordonanțe de reținere și să ceară arestarea preventivă a tuturor celor patru magistrați.

Șpaga la Secția Falimente: carne, făină, cherestea

Astfel, potrivit DNA, cei patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale.

Judecătorii sunt acuzați că, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul: de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolve și pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

Ce cărți au jucat magistrații

Judecătorul devenit celebru pentru că a sărit gardul vilei în timp ce poliția îi bătea la poartă, Mircea Moldovan, a făcut „pereche” cu mult mai celebrul Remus Borza în dosarele de insolvență ale Hidroelectrica, Plafar și Asmita Gardens. Borza a făcut zeci de tranzacții prin notariatul fiicei președintelui, Ioana Băsescu, așa cum SursaZilei a aflat în exclusivitate.

Tot Moldovan a fost judecătorul sindic care în 2009, admitea cererea Băncii de Scont de obligare a lui Toma George Mucibabici la suportarea pasiviului firmei Gelsor. Curtea de Apel București a admis contestația lui Mucibabici, iar în rejudecare Moldovan s-a abținut. Dosarul de insolvență Plafar s-a lăsat și cu plângeri la DNA pentru modul în care au fost vândute, în procedura de insolvență, anumite spații comerciale deținute de societate.

Ion Stanciu, un alt judecător inculpat de DNA, este și el o piesă importantă a Secției a VII-a de la Tribunalul București, fiind printre altele judecătorul sindic din dosarul de faliment al IPRS Băneasa, societate a cărei privatizare către Omar Hayssam a generat o anchetă penală care se află și acum la DNA.

Sorin Ciprian Viziru este un judecător cu o ascensiune importantă. Plecat de la Judecătoria Focșani prin 2007, în 2009 Viziru era deja judecător, în acte, la Tribunalul Ilfov, dar presta la Tribunalul București. A fost judecător sindic într-una din societățile de presă controlate de oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu, SC Cațavencu SA. Când era la Judecătoria Focșani, Viziru s-a remarcat printr-un scandal, la un proces când a dat afară cu jandarmii, din sala de judecată, avocatul unei părți, avocat care îi reproșase că nu consemnează corect declarațiile unui martor.

Elena Rovența a avut și ea dosare importante de soluționat, cum ar fi al dezvoltatorului imobiliar Terra Residence din Voluntari, speță unde BCR și mai mulți propietari ar fi fost păcăliț de dezvoltatorul imobiliar.

Cristi Ciupercă