2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 1:22
No menu items!

Tratamente cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii COVID. Cele mai multe doze ajung la Cluj și București

spot_img

Peste 5.000 de fiole de anticorpi monoclonali vor ajunge în 134 unități sanitare pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți. Cel mai mare număr de doze este distribuit la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș.

România a primit ajutor din Italia sub forma a 5.206 de doze de plasme cu anticorpi monoclonali, care vor fi folosite doar pentru tratamentul cazurilor medii.

Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

Dozele ajung în 134 unități sanitare din țară, pentru tratarea unui număr de 2.603 de pacienți, cele pentru spitalele din București fiind distribuite de joi seară, iar pentru cele din țară sunt disponibile de vineri.

Potrivit Ministerului Sănătății, la repartizarea acestor doze, de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, s-a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.

Cele mai multe doze au fost alocate Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca-150 de doze, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș-140, Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad-70, Spitalului Universitar de Urgență București-68, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfanta Parascheva-56, Spitalului Județean de Urgență Bistrița-40, iar cele mai puține ajung la Spitalul Municipal Vulcan și la Spitalul Municipal Brad, câte 2 doze.

Vezi lista completă AICI.

Cele 5.206 de fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care România l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali, care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco.

Potrivit ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, sunt promisiuni şi de la alte state că vor trimite României acest tratament.

“Este un medicament intravenos care se administrează în spitale. 50 de minute, cam atât durează administrarea, după care o oră mai e ţinut pacientul, după care poate pleca acasă. Este un sistem de protecţie care din toate studiile clinice are o eficienţă foarte ridicată”, a declarat Cseke Attila, la Digi 24, joi seara.

                                                                                                                    Adina Silav