4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:08
No menu items!

Tranzacția anului în sistemul bancar: Ion Țiriac își dublează averea prin vânzarea Unicredit

spot_img

Omul de afaceri Ion Ţiriac a decis să vândă participaţia de 45,059% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit, acţionar majoritar al băncii, în cadrul opţiunii de exit convenite între acţionari

Clienții și o parte din angajații RBS România au trecut la UniCredit Țiriac Bank. Care sunt motivele!

Presa italiană scrie că omul de afaceri Ion Țiriac ar urma să încaseze 700 de milioane de euro, aceasta fiind, practic, cea mai mare tranzacţie din sistemul bancar românesc după criză. Țiriac este, conform Forbes, pe locul III în topul celor mai bogați români, averea sa fiind estimată, în 2013, la 850 de milioane de euro. Omul de afaceri controlează un grup de firme specializat în mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.

Conform mediafax, Ion Ţiriac deţine acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din capitalul social şi Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.

Publicaţia italiană Messaggero scrie că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac, urmând ca semnarea să aibă loc într-o săptămână, iar perfectarea tranzacţiei să aibă loc până la Crăciun.

Contactat de mediafax, omul de afaceri Ion Ţiriac nu a dorit să comenteze aceste informaţii. De asemenea, Andrea Morawski, de la UniCredit Media Relations, din Italia, a declarat:

Nu avem de comentat pe acest subiect, având în vedere că nu obişnuim să comentăm zvonuri de presă sau din piaţă.

Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB Romania SA.

La sfârşitul lui 2013, UniCredit Ţiriac se afla pe poziţia a patra în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 7%, după BCR, BRD şi Banca Transilvania.

Instituţia a funcţionat sub denumirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank Romania SA – banca absorbită, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Ţiriac SA, până la 1 iunie 2007 când a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit Romania SA – banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

După ieşirea omului de afaceri din acţionariatul băncii grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puţin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Ţiriac Bank.

Profitul net consolidat al UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing a crescut cu 18% în primul trimestru al acestui an, la 72,1 milioane de lei (16,0 milioane de euro), a anunţat banca. Anul trecut însă, profitul net individual al UniCredit Ţiriac a scăzut cu 57%, la 75,1 milioane lei, rezultatul fiind cu 138 de milioane lei sub câştigul raportat la nouă luni, în condiţiile în care provizioanele la nivelul grupului au urcat în ultimul trimestru cu 312 milioane lei, la 744 milioane lei.

M.N.