3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 0:40
No menu items!

Transportatorii dezvăluie „jaful” de pe piața RCA

spot_img

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) dezvăluie aspectele relevate într-un raport de evaluare privind „jaful multinaționalelor (societățile de asigurare – n.r.) împotriva tuturor posesorilor de autovehicule”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și compania de consultanță Milliman au încheiat, la începutul anului, un contract privind furnizarea de servicii de analiză actuarială a tarifelor practicate de cele nouă societăți de asigurare autorizate să încheie polițe RCA.

COTAR a solicitat, alături de alte organizații sindicale din domeniul transportului rutier, Autorității de Supraveghere Financiară să facă public raportul „Milliman”, audit care arată că asiguratorii au majorat în mod nejustificat prețurile polițelor RCA.

COTAR a intrat în posesia unor date relvante din raport și precizează că prima de asigurare a crescut de patru ori mai mult decât era normal.

Reprezentanții COTAR amintesc de articolul 21, alineatul (6) din Norma 23/2014 a ASF privind RCA, care prevede că „asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul menţionat la alin. (1), împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule; în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”.  

Analiza independentă efectuată pentru ASF de compania independentă de consultanță Milliman, ce a determinat dauna medie și frecvența medie a daunei la nivelul pieței RCA (pe datele comparabile pentru toate societățile autorizate să practice asigurări obligatorii auto) arată pentru autoutilitarele cu capacitate mai mare de 16 tone o daună medie de 11.038 lei și o frecvență de 18,22%. „Rezultă o primă medie tehnică de 11.038 x 18,22% = 2.011 lei. Raportând prima medie actuală de pe piață (min. 20.000 lei) la prima medie rezultată din datele tehnice furnizate de o companie cu reputație în domeniul calculelor actuariale, rezulă un coeficient global de ajustare a tarifului de circa 1000 %”, arată COTAR într-un comunicat de presă.

Transportatorii cer public prim-ministrului să se implice în această problemă și să uzeze de Legea 21/1996, care, la articolul 4 prevede că „pentru sectoare economice și în împrejurări excepționale precum dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora”.

Olimpia Diaconiuc