1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:38
No menu items!

Transparency International se opune legalizării ”plicurilor” pentru medici și cere creșterea salariilor. De unde vor veni banii

spot_img

medici coruptie

Organizația Transparency International România critică intenția Guvernului de a legaliza plățile informale făcute de pacienți către medici și propune ca soluție creșterea salariilor, folosind banii din sistem care sunt risipiți prin fraude și ineficiență, potrivit unui comunicat de presă.

Premierul Victor Ponta a afirmat marți că Guvernul intenționează să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.

Transparency International susține că o astfel de măsură atacă demnitatea, mută pe umerii pacienților sarcina angajatorului de a plăti corespunzător personalul medical și nu elimină riscurile juridice născute din echivocul legii.

”Ca soluție pentru remunerarea corespunzătoare a prestigiului, importanței și specificului muncii în sectorul sanitar, Transparency International România susține prevenirea și închiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor către investiții în tehnologie și investiții în capitalul uman din sănătate. Ținând cont de estimarea la minimum 18% a fraudelor în gestiunea resurselor pentru sănătate, care au loc în unitățile sistemului public de sănătate, și 21% practici incorecte și prejudiciabile pe piața de produse farmaceutice, cu un impact bugetar estimat la 1,51 miliarde de lei, eliminarea fraudelor din sistem ar putea fi suficientă și acoperitoare pentru a apropia media între venit și costurile nivelului de trai în România de media europeană a acestui raport, aplicabilă la analiza salarizării din sistemul de sănătate”.

Din punct de vedere tehnic, această inițiativă este ”eronată”, din următoarele considerente:

  • Atacă demnitatea profesională. Afectează demnitatea umană a medicului și prestigiul profesiei, transformând un serviciu public și o profesie vocațională într-o tranzacție directă între medic și pacientul său, chiar dacă aceasta este la inițiativa pacientului.
  • Mută pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-și plăti just și onorabil angajații. Propunerea substituie obligația furnizorului de servicii medicale de a plăti corespunzător serviciul prestat de medic pentru aceasta și pentru clienții săi. Altfel spus, în loc să fie o plată salarială care să acopere specificul muncii, investiția în carieră și importanța profesiei, precum și provocările migrației intracomunitare a forței de muncă, propunerea ar muta plata în compensație a veniturilor pe umerii pacienților.
  • Nu elimină riscurile juridice născute din echivocul legii. În mod real este extrem de dificil de stabilit când anume a existat o condiționare, fie expresă fie tacită prin metode nonverbale. Acest aspect conduce la creșterea riscurilor asupra medicilor și a personalului auxiliar de specialitate, în funcție de interpretarea ce ar putea fi dată în oricare dintre cazuri.