6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:13
No menu items!

Transparency International: 17% dintre români spun că au dat mită în ultimul an

spot_img

Transparency International: 17% dintre români spun că au dat mită în ultimul an

Studiul anual Barometrul Corupției Globale, publicat de Transparency International (TI), arată că 17% din români au dat mită cel puțin o dată în ultimul an pentru a accesa servicii sau instituții publice.

La nivel global, mai mult de jumătate din persoanele chestionate cred că fenomenul corupției s-a agravat în ultimii doi ani. Studiul a acoperit 107 state, cu un eșantion de peste 1.000 de persoane și o marjă de eroare de 3%.

Cele mai corupte state conform acestui paramentru sunt Sierra Leone (84%), Liberia (75%), Yemen (74%) și Kenya (70%).

Cele mai corupte instituții sunt considerate a fi partidele politice, poliția, sistemul judiciar și funcționarii publici.

Filiala din România a TI a transmis că românii consideră că măsurile anticorupție ale Guvernului Ponta sunt cu 6% mai eficiente de cât cele ale guvernelor Boc și Ungureanu.

Sănătatea, justiția, poliția și educația rămân cele mai mari consumatoare de mită din partea populației. Astfel, unul din șapte români declară ca în ultimele 12 luni a plătit mită în sistemul medical și 1 din 50 de români a plătit mită în sistemul de învățământ, în condițiile în care tinerii școlarizați reprezintă 20% populația țării.

Același studiu arată că cel puțin unuia din patru români i s-a cerut mită în ultimul an, în timp ce 71% din aceștia au refuzat să o plătească.

”Corupția de la examenul de Bacalaureat este doar unul din multele exemple în care, prin corupție, este furată șansa la viață și la un viitor onorabil a tinerilor merituoși și este premiată non-valoarea. Perpetuarea acestui fenomen ani la rândul, în ciuda camerelor de supraveghere și a altor măsuri adoptate, și chiar recunoașterea lui publică de către unul dintre dascăli – prezumat călăuzitor al tinerilor pe drumul valorilor și integrității, denotă mai degrabă sfidare, decât asumare, câtă vreme niciunul din dosarele deschise până acum pe această temă nu a fost soluționat în mod exemplar și irevocabil. Pe acest fond, pentru mai mult de jumătate dintre români situația a devenit intolerabilă, 60% dintre intervievați declarând că sunt dispuși să ia atitudine în nume propriu în fața corupției”, potrivit unui comunicat de presă al TI România.

Organizația le autorităților statului român să dea curs tuturor plângerilor privitoare la corupție și pentru fiecare dintre acestea să ofere un răspuns motivat și convingător, demonstrând că ”sunt cu adevărat în serviciul public și nu în serviciul clanurilor corupte”.

Vlad Bârleanu