2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:43
No menu items!

Transnistria vrea să adere la Rusia. Deputat rus: Transnistria e o enclavă a Moldovei care nu vrea să fie cu România

spot_img

Aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev, a anunţat într-un interviu pentru presa rusă că Transnistria urmăreşte obiectivul de a adera la Federaţia Rusă, imediat ce va obţine independenţa.

Ignatiev a făcut referire la necesitatea de a aplica rezultatele unui „referendum”, desfăşurat în 2006, în Transnistria, potrivit căruia 97% din locuitorii regiunii transnistrene au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea la Rusia.

Fiind solicitat să comenteze anunţul lui Ignatiev, deputatul Dumei de Stat de la Moscova, Dmitri Belik, a dat de înţeles că salută intenţia autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol, subliniind că în Transnistria locuiesc „cetăţeni vorbitori de limbă rusă.”

Oficialul rus a precizat că Rusia trebuie să analizeze foarte serios această chestiune.

„Transnistria este acea enclavă a Moldovei care nu vrea să fie cu România şi, în acelaşi timp, a acceptat contingentul rus de pacificatori”, a spus Belik pentru presa rusă.

Belik a adăugat că subiectul ce ţine de aderarea Transnistriei la Rusia este unul „de perspectivă apropiată”.

Deputatul rus a mai spus că Moldova este un potenţial membru NATO, iar în acest sens nu există claritate care ar urma să fie acţiunile Chişinăului în raport cu Transnistria.

Reacția Republicii Moldova

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei a comentat declarația lui Ignatiev și a subliniat că reintegrarea țării este principalul obiectiv al negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean, scrie publicația moldovenească Newsmaker.

„Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin cu hotărâre formula pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a transmis Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldovei.

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina. Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni sunt împreună mai numeroși decât etnicii moldoveni.

Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între noua Republică Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile sovietice.

Nicio țară, inclusiv Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

                                                                                                                Adina Silav