-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:09
No menu items!

Transgaz își calculează pierderile după eșecul proiectului Nabucco. Vezi care sunt sumele

spot_img

Transgaz își calculează pierderile după eșecul proiectului Nabucco. Vezi care sunt sumele

 Compania de stat Transgaz a convocat o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor (ACEA) în data de 23 septembrie, pentru a aproba închiderea controlată a companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH Austria şi a companiilor naţionale create cu acest scop, proces care necesită un buget total de 20 de milioane de euro, potrivit unei comunicări de marți către Bursa de Valori Bucureşti.

Pe ordinea de zi se află aprobarea unui împrumut în valoare de maximum 7,5 milioane de euro acordat de către Transgaz şi OMV către Nabucco Gas Pipeline International (NIC). Cota Transgaz nu va depăşi 50% din acest împrumut, care este purtător de dobândă şi garantat cu active viabile aparţinând NIC.

Împrumutul are ca scop acoperirea nevoii de lichidităţi a NIC, pentru evitarea insolvenţei și a intervenției unui lichidator.

De asemenea, se solicită aprobarea AGEA pentru participarea Transgaz cu 1,34 de milioane de euro la majorarea de capital social al NIC, pentru acoperirea deficitului de lichidităţi.

Luna trecută, Transgaz a anunțat că a înregistrat un provizion de depreciere a imobilizărilor financiare de 110,7 milioane de lei (25 de milioane de euro), reprezentând contribuția companiei la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline.

Transgaz a mai anunțat că va înregistra potențial și alte cheltuieli, de maximum 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), rezultate din obligațiile ce-i revin în calitate de asociat în cadrul Nabucco.

La sfârșitul lunii iunie, consorțiul care dezvoltă exploatarea Shah Deniz din Azerbaijan a anunțat că a ales varianta Trans-Adriatic Pipeline (TAP), în detrimentul Nabucco, pentru transportarea gazelor naturale spre centrul Europei.

Acționarii consorțiului Nabucco sunt Transgaz Mediaș, BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franța) și OMV (Austria).

Acționarii TAP sunt Axpo (Elveția – 42,5%), Statoil (Norvegia, 42,5%) și E.ON Ruhrgas (Germania – 15%).

De la criza gazului din 2009, când Federația Rusă a blocat distribuția gazelor către statele Europei Centrale și de Est în timpul iernii, UE a căutat să-și diversifice sursele de aprovizionare.

Vlad Bârleanu