Transelectrica şi compania bulgară Elektroenergien Sistemen Operator (ESO EAS) au semnat un contract privind furnizarea reciprocă de urgenţă a energiei din afara ţării, pentru securizarea serviciilor, între sistemele energetice ale celor două ţări, a transmis joi Ministerul Economiei.
Documentul semnat între România şi Bulgaria creează mecanismul de ajutor de avarie la care operatorii de sistem şi transport din cele două ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică, în sistemul energetic naţional.
Procedura de notificare şi obţinere a ajutorului se derulează astfel: operatorul aflat în dificultate solicită operatorului de transport din statul vecin o livrare a unei cantităţi de energie electrică în sistem, necesară pentru câteva ore. În urma acestei solicitări, statul care primeşte cererea de ajutor o va accepta sau respinge, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional, de rezervele de care dispune şi dacă ajutorul nu-i afectează tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.
Contractul semnat de Transelectrica şi Elektroenergien Sistemen Operator are la bază principiul european al solidarităţii, a afirmat ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.
‘Şedinţa comună cu Guvernul Bulgariei este un eveniment de maximă importanţă pentru ambele state, datorită legăturilor existente între noi, a istoriei dar şi a perspectivelor comune. Toate acestea pot genera efecte pozitive în economiile României şi Bulgariei’, a spus ministrul Şimon.
A patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria a avut loc marţi, la Varna.
T.S.