4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:28
No menu items!

Traian Băsescu răspunde noilor atacuri ale lui Rogozin. LIVE TEXT

spot_img

traian_basescu

Președintele Traian Băsescu participă, luni, la emisiunea Adevărul Live, unde va răspunde ultimelor atacuri ale vicepremierului Dmitri Rogozin.

Declarațiile lui Traian Băsescu:

Despre vizita vicepreședintelui american Joe Biden:

– Eu am făcut o invitație vicepreședintelui Joe Biden să viziteze România. Ceea ce am convenit este să dăm simultam comunicatele legate de vizită. Cred că e o chestiune de securitate deocamdată. N-aș risca să pronunț date exacte neștiind dacă a apărut pe site-ul Casei Albe.

Despre Eurovision:

– România, la nivel politic, are abordarea democrată legată de dreptul omului și de respectul pentru opțiunile fiecaruia, dar dacă ați întreba poporul român nu cred că ar fi aceeași abordare.

– Nu aș spune că e o ciocnire care trage o frontieră între poporul rus si popoarele din UE, e și o zonă de interferență aici.

Despre Dmitri Rogozin:

– El este dus la nivelul neoficial, unul pe Twitter, altul merge într-o emisiune. Și eu sunt de principiu că acolo unde se duce lupta, acolo trebuie s-o duci. Rogozin a jignit românii pe Twitter și fără a jigni poporul rus, pe el pot să-l tratez în aceeași notă. Care nu ajunge la o notă oficială. Mie mi-a părut rău că nu am Twitter și am preferat să acționez pe o televiziune privată.

– Nu poate să nu primească o replică, pentru că și românii vor spune: stai frate, ne umilește și nu îi răspunde nimeni?

– Rogozin nu este un diplomat, el însă nu poate să nu primească o replică pe măsura lui. Îi răspunzi pe tonul lui, la mintea lui. Rogozin după mine este nebunul regelui. Are rolul să enerveze. Unui clovn ca Rogozin îi răspunzi ca atare.

– Eu nu am abordat oficial problema închiderii spațiului aerian, nu sunt în măsură să am analiza proprie. Mi se pare complicat și acest lucru cu atât mai mult cu cât am participat la Consiliul European când s-au stabilit sancțiunile. Nu pot aprecia dacă măsura de interdicție de survol face parte din pachetul doi de sancțiuni sau ne aflăm deja în pachetul trei.

– Mi-aș imagina Rogozin la bordul unei aeronave Aeroflot în drum spre o țară, să spunem din orientul mijlociu. Survolând teritoriul UE, care e soluția? Întoarcerea avionului sau să-l lași să treacă, pentru că deja interdicția pentru avioane de linie nu poate în stadiul doi de sancțiuni.

– Dacă ar avea ca destinație o țară a UE, nu cred că ar trebui la stadiul acesta de sancțiuni să întoarcem aeronava cu toți cei 300 de pasageri, soluția corectă e să o lași să aterizeze și pe Rogozin îl oprești la frontieră și îi spui: nenică urci matale înapoi și te întorci de unde ai venit.

– Nu critic modul cum s-a acționat în cazul lui Rogozin. Nu m-a consultat nimeni pe tema asta. Eu pot fi contactat în orice punct al globului m-aș afla. Nu critic poziția, nici UE nu are o poziție limpede acum, vom afla în cursul acestor zile. Nu este un reproș, sunt mecanisme care se descurcă în afara președintelui.

– Trebuie să plecăm de la această premisă. Ce facem cu un avion care are la bord o persoană interzisă în spațiul aerian al UE.

– Rogozin o să mai scrie, nu trebuie să ne antrenam la toate replicile lui. El va scrie mult. Are mintea odihnită. Nu are ce face.

Despre criza ucraineană, referendumurile din estul Ucrainei și solicitarea lui Putin de amânarea lor:

– Eu sunt un om care nu are încredere de regulă în acțiunile Rusiei, ele sunt și imprevizbile de multe ori, fără să țină cont de interesele altora. Mi-e foarte greu să accept ideea că Putin ar fi putut să mintă comunitatea internațională. Noi le-am cerut să nu mai facă referendumurile, imi e greu să gândesc că un șef de stat poate lucra așa. Cel mai facil ar fi să spui că Putin a mințit. Nu exclud nici posibilitatea ca Kremlinul să nu controleze integral ce se întâmplă acolo.

– Acțiunile Kremlinului pentru mine și pentru foarte mulți omologi șunt impredictibile. Nu se știe ce va face Putin. S-a ajuns la 80% încrederea în Putin, ca urmare a anexării Crimeei. Dacă Putin va face politică numai pentru răspunsul intern al acțiunilor lui, s-ar putea să ajungă la 90% încrederea în el. Și să ajungă să accepte și anexarea Donetskului și Lunganskului.

Despre Transnistria:

– E clar că va fi puternic afectată suveranitatea Moldovei dacă se face un tandem de separare Transnistria Gagauzia. I-am avertizat pe frații noștri despre posibilitatea unui astfel de scenariu, le recomandăm să nu răspundă provocărilor.

Despre sondajele de opinie privind alegerile europarlamentare:

– Sincer să fiu, nu văd o creștere a PSD-UNPR-PC față de ultimul sondaj, parcă erau tot aici. Înseamnă că Victor Ponta a reușit cu minciuna USL trăiește, folosindu-l și pe liberalul roșu ca argument. Cred că această politică l-a ajutat să nu scadă după ruperea USL.

– Au scăzut PNL și PDL și creșterea PMP. Nu mi se pare nimic anormal. Aș sesiza trenduri. Scădere la PNL și PDL, creștere la PMP și la Forța Civică.

– Aș aduna dreapta, dacă includem și liberalii, și vedem foarte bine că PSD-UNPR-PC ar pierde în fața unei drepte unite. Este clar că dreapta va duce mai mulți europarlamentari decât stânga.

– Mi-aș dori o politică echilibrată. Niciun șef de stat nu își dorește un partid stat și o opoziție foarte slabă ca acum, datorită partidelor de dreapta. Nu am avut nicio contribuție la această dispersie. Intenția mea a fost să creez un partid nou, dar nu eu, eu mă pot implica să lansez ideea unui partid nou. L-a realizat Fundația Mișcarea Populară.

– Cred că PMP, dacă intră în PE are șanse să ajungă un partid de 30% până în 2016. Acest partid s-a născut plecând de la premisa că trebuie să fie continuatorul politicilor de modernizare pe care eu le-am început.

Despre dosarul deputatului Florin Popescu:

– Dosarul merge înainte, nimeni și nimic nu-l oprește. Singurul lucru pe care l-a cerut parchetul, dreptul de a cere judecătorului arestarea. Categoric nu sunt de acord cu poziția parlamentului, nu el stabilește cine e arestat. Era corect ca un judecător să spună.

– Foarte grav este când parlamentul, în cadrul miniștrilor, blochează anchetarea, cum a fost la ministrul Finanțelor, legat de ordonanța cu ASF. Acolo nu a mai persmis anchetarea. Aici parlamentul va fi criticat pentru că a blocat ancheta. Arestarea unui membru al parlamentului chiar e atribuția parlamentului, blocarea anchetării este unu lucru extrem de grav. Nu parlamentul e cel care poate judeca un parlamentar.

– Cei care au votat parlamentarii, președinții de Consilii Județene, primarii despre care se știa că sunt sub urmărire penală. Este un tronson de electorat pentru care lucrurile astea nu contează. Electoratul de dreapta este mult mai sensibil. Se produce acest refuz de a merge la alegeri.

Despre premierul Victor Ponta:

– Eu coborând nivelul discursului public și la atacurile lui Victor Ponta, sunt convins că pierd încrederea. Dacă Victor Ponta vrea să dăm bătălia în mocirlă – mă duc după tine acolo. Acest om ar putea să reușească până în noiembrie să păcălească electoratul că el este soluția pentru România. Victor Ponta este o soluție catastrofală pentru România. El exercită puterea numai pe imagine, fără să-și asume responsabilități.

– I-a promis lui Mazăre că îi dă portul și va încerca toate tertipurile pentru a nu-și pune semnătura pe actul normativ, pentru că știe că e ilegal. Sunt două lucruri care îl pot opri: unificarea dreptei și doi, dacă eu în disputa mea cu el pe probleme de guvernare reușesc să îi fac pe români să înțeleagă ce face omul acesta cu puterea.

Despre unificarea dreptei:

– Cred că partidul cel mai mare ar trebui să aibă inițiativa, sau PDL, oricine, numai să o aibă cineva.

– După ce îmi termin mandatul vreau să fiu consultant al PMP ca să ajungă la 30% dacă nu va fi frecventabil pentru ei e problema lor.

– Pe 4 octombrie la mine în birou m-am întâlnit cu Blaga și i-am propus să facă alianță. Atunci a refuzat și a spus după europarlamentare. S-ar putea să refuze și atunci.

Ponta a furat startul grosolan și e în campanie. Nu au nicio șansă dacă speră să meargă separat în turul unu.

Despre suspendare:

– Nu îmi e frică de suspendare. Îi spun lui Victor Ponta de pe acum. Eu voi vota PMP și voi face declarații publice despre această opțiune.

– Premierul își permite să ia în subordine poliția, direcția de informație a Armatei, vrea și STS. Aseară se declara ca și Ceaușescu, comandant suprem. Nu există această funcție, există doar funcția de comandant al Armatei.

Este un om care are ambiții nemăsurate și nedeclarate de a fi omul alpha în stat. Imaginați-vi-l pe Victor Ponta președinte la numirea procurorilor, la numirea șefului SRI și SIE, cu siguranță va veni cu o clientelă politică.

 Despre poziția Rusiei:

– Doctrina Medvedev e inventată din dorința Rusiei de a atinge obiectivul lui Putin – refacerea spațiului fostului URSS. Este o abordare care nu are nimic comun cu dreptul internațional și poate fi combătută exact cu ce a făcut românii: dreptul minorităților de a-și păstra cutura, educația. Este un mare fals care ascunde intenții de rapt teritorial pe care Moscova le are în încercarea de a controla spațiul URSS.

 Despre Republica Moldova și unirea României cu Republica Moldova: 

– M-am declarat unionist.Trebuie să plecăm de la două premise. În momentul de față, în România, 75-80% dintre români sunt pentru unire. În Republica Moldova doar 20% sunt pentru unire. România trebuie să facă tot ceea ce ține de ea pentru unire.

– Eu nu consider ca sprijinirea Moldovei să se îndrepte către UE este un drum care ne desparte de proiectul ca la un moment dat să ne unim.

– N-aș putea discuta acum despre un stat federal.

Despre poziția României dacă românii din Ucraina ar vota pentru unire:

– N-am recunoaște niciun referendum al minorității românești din Ucraina care cer alipirea la România. Ar fi împotriva constituției din Ucraina. Cum nu am recunoaște niciun referendum pe teritoriul României. Acest lucru este fără nuanțe.

– La fel de fără nuanțe suntem și dacă ne referim la Rusia. Una din primele mele vizite în primul mandat a fost la Moscova. A fost oportunitatea de a spune că vrem să consolidăm relațiile cu Rusia și că interesele ambelor țări trebuie respectate.

– Avem însă, foarte multe lucruri, printre care lucrul fundamental care ne-a îngrijorat a fost situația din Transnistria. Am acuzat tot timpul Federația Rusă că este unul din catalizatorii eșecului negocierii 5+2. Transnistria nu este decât la 160 de km de frontiera României și faptul că Federația Rusă n-a pus în aplicare acordul de la Istanbul, privind retragerea armanetului și militarilor din Transnistria, ne-au făcut să nu credem în sinceritatea și în bunele intenții ale Federației Ruse.

– Când ai un acord că iți retragi armamentul și miliarii, iar respectarea angajamentului e blocată de 20-30 de doamne care se așează pe liniile de cale ferată și Rusia care nu s-a împiedicat de armata germană și se împiedică de ele, lucrurile mi se par ridicol.

– Am așteptat un semn care să sporeasca încrederea, dar Rusia a menținut toate conflictele armate.

– Din punct de vedere al securității Moldovei, prevederea privind neutralitatea e marea eroare care față de Moldova e extrem de vulnerabilă.

Despre alegerile prezidențiale:

– Dumneavoastră m-ați întrebat, dacă domnul Morar s-ar încadra. Eu am zis da și au urmat valuri de comentarii.

– Pentru a depista soluția corectă, trebuie făcut un studiu să vezi ce potențial de creștere are oricare dintre ei. Eu am trăit o astfel de experiență în 2003. Mi s-a spus: ești singurul care are potențial de creștere să-l bată pe Năstase, în rest nu există un alt politician. Nu l-am crezut, dar conjuctura a făcut să ajung în postura de candidat.

– Mai sunt două, trei, patru nume care ar putea fi un candidat valabil, dar nu mă puneți să le spun pentru că s-ar putea să uit un al cincilea.

Despre Victor Ponta:

– Oare cine a oprit alte partide să-l atace pe Ponta pe declarația că e comandant suprem? Ați văzut pe cineva atacându-l pentru o asemenea gogomănie? Cine i-a oprit să-l atace pentru mersul la Eurovision? Teoria asta a mai fost când eram considerat cel care influențează PDL.

– Ne-am despărțit, creșteți Poate crește și Vasile Blaga.

– Băsescu i-a făcut partid lui Udrea. Am promovat multe femei în politică, Sulfina Barbu, Monica Macovei, Raluca Turcan, Roberta Anastase.

– S-ar putea ca PMP să fie cea mai neplăcută moștenire pe care să o las socialiștilor, un partid care să se bată cu ei.

– Cu Ponta, partidele de opoziție nu pot fi cu mănuși pentru că el e extrem de agresiv. Eu nu îmi pot permite să ies de cinci ori să fac declarații ca Ponta. Ies și eu o dată la două zile. Încerc să fac un echilibru.

– În lipsa unor lideri ai opoziției care să reacționeze pe măsură, Ponta ar fi singurul în această campanie. Dacă mă adresez lui Ponta și el răspunde, toate televiziunile explodează. Cum au căzut și în capcana pozelor cu PMP de pe Facebook.

Despre pozele în tricourile PMP de la mare:

–  Vă dau cuvântul meu de onoare că nu am știut. Am aflat de la televizor că s-a postat pe Facebook. Am sunat la impricinata să o întreb: „ce ai făcut”, și ea a spus „Acum s-a dus”.