4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:37
No menu items!

Traian Băsescu, despre întâlnirea cu secretarul general al NATO – LIVE TEXT

spot_img

Traian Băsescu și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susțin, vineri, o declarație de presă comună

Președintele Traian Băsescu și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susțin o declarație de presă comună, în urma întâlnirii de la Cotroceni dintre șeful statului și oficialul NATO.

Declarațiile lui Traian Băsescu

  •  Am discutat cu domnul secretar general toată problematică regiunii și modul cum trebuie să acționăm la creșterea nivelului de insecuritate generat de anexarea ilegală a Crimeei.
  • În perspectiva summitului NATO din luna septembrie, obiectivul nostru este consolidarea nivelului de securitate și flancul de est și reafirmarea cu forță a aplicării articolului 5 al tratatului, care garantează securitatea fiecăruia dintre membrii.
  • Am discutat reacția de solidaritate cu regiunea pe care au avut-o state precum SUA, care au trimis în regiune și în România și în Polonia, precum și în țările  Baltice, elemente de forțe aeriene, forțe navale care au fost în Marea Neagră. Am salutat reacția Canadei care a trimis și ea în România avioane de luptă. Și nu în ultimul rând reacția NATO în general față de instabilitatea în regiune și afirmarea la cel mai înalt nivel a funcționării art 5 în orice circumstanță
  • În ce ne privește, angajamentul guvernului de a crește alocațiile pentru Apărare e un semnal bun, poate trebuie să mai discutăm cadența, pentru că evenimentele nu așteaptă
  • În discuții am făcut aprecieri cu privire la situația de securitate din Marea Neagră, care s-a deteriorat consistent și care acum are o altă imagine după anexarea Crimeei și dezvoltarea unui alt centru de putere militară, care de data asta nu se mai află sub control ucrainean
  • După Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Abhazia, iată un alt punct unde sunt concentrate forțe rusești care creează dezechilibre în raportul de forțe din Marea Neagră, care vor trebui compensate.
  • Am mulțumit pentru sprijinul constant acordat României și faptul că destui români sunt în jurul domniei sale e un semn pe care l-am privit foarte pozitiv de ani de zile, de când acest proces s-a întamplat.

Declarațiile lui Anders Fogh Rasmussen:

  • România e o țară puternică, angajată și de încredere. Jucați un rol excepțional în Afghanistan, sunteți foarte activi în programele noastre internaționale și ați demonstrat că e posibil să ne întoarcem tendința de reducere a bugetelor de Apărare și să faceți investiții substanțiale în capacități substanțiale
  • Sarcina principală a NATO e protejarea aliaților
  • Am discutat criza serioasă de la granițele noastre, România nu e singură, sunteți parte a NATO și orice aliat se bucură de protecția completă a NATO
  • Am consolidat prezența noastră în aer, pe mare și pe teren din Marea Neagră până în Baltică și vom face tot ce e necesar oricât e nevoie, deoarece agresiunea Rusiei subminează chiar principiile pe care am construit pacea și prosperitate, dreptul fiecărei națiuni de a-și determina viitorul și respingerea sferelor de influență
  • Acum mai mult ca niciodată e clar că apărarea contează și că legătura puternică dintre Europa și America de Nord rămâne fundația puternică pentru securitatea noastră

Întrebări:

Î: Ce credeți despre declarațiile recente ale liderilor ruși despre România, Moldova și Ucraina și faptul că garantarea unui loc pentru Ucraina ar fi grav, plus amenințările la adresa integrității teritoriale a Moldovei?

Rasmussen: După ce am vazut în Ucraina nimeni nu mai paote avea încredere în așa numitele garanții ale Rusiei cu privire la suveranitate și integritate. Rusia a garantat în 1994 suveranitatea Ucrainei și ce am vazut e o înșfăcare a teritoriului cu forța. Nu cred că putem avea încredere în aceste garanții.

În ce privește viitorul statut al Ucrainei, Ucraina trebuie să decidă. Ucraina va trebui să decidă, nu Rusia, nu noi, și vom respecta. În legatură cu Transnistria, același lucru se aplică Moldovei.

Solicităm respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Vrem ca Rusia să își respecte obligațiile internaționale și să nu încerce să destabilizeze situația nici în Moldova nici în Ucraina.

Î: În urmă cu trei săptămâni, premierul Ucraina declara că Rusia vrea să declanșeze al treilea Război Mondial. E NATO pregătită? se îndreaptă Rusia spre asta?

Rasmussen: Cred că e puțin dramatic să discutăm despre un al treilea război mondial, dar vă pot asigura că NATO e pregătită să apere și să protejeze aliații săi eficient. Am luat măsuri imediate pentru consolidarea apărării colective prin forțe aeriene în statele baltice, avioane AWACS în Polonia și România, mai multe forțe pe teren. Am luat măsuri și nu vom ezita să luăm și alte măsuri dacă e nevoie să oferim o apărare și protecție eficientă a aliaților. Suntem pregătiți.

Băsescu: Declarația premierului a fost puțin hazardată iar NATO din tot ce știu e tot timpul pregătit pentru orice tip de internvenție, întotdeauna e o chestiune de câteva zile, câteva ore pentru a-ți putea exercita capacitatea de a apăra oricare membru.

Î: În cladirea MAE s-a aflat și ambasadorul Ucrainei la București. V-ați întâlnit cu el?

Rasmussen: Da, într-adevăr, am discutat despre Ucraina, dar nu m-am întâlnit cu ambasadorul. Avem întâlniri frecvente cu Ucraina la sediul NATO, avem o comisie specială și discutăm cum putem consolida parteneriatul NATO-Ucraina și am luat deja decizii pentru a consolida relațiile, inclusiv asistența pentru modernizarea armatei.

Î: Cum trebuie compensate dezechilibrele din Marea Neagră?

Băsescu: Eu am spus de Crimeea că e un nou punct, am enumerat conflictele înghețate, acum e un nou punct. Exact acestea sunt elementele pe care le avem în vedere atunci când eu ca președinte în discuțiile cu secretarul NATO am subliniat necesitatea consolidării flancului estic.

Nu o luați ca o noutate, problema consolidării flancului estic s-a pus imediat ce Rusia a început operațiunile de preluare a Crimeei. Navele americane, avioanele canadiene și americane, suplimentarea trupelor terestre s-au făcut imediat, în încercarea de a restabili echilibrele strategice pe flancul estic al Alianței. La asta m-am referit. Vă mai pot spune că în opinia noastră, Marea Neagră a devenit partea cea mai sensibilă în regiune, e vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem, e stomacul moale.