Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, că în acest moment Guvernul României are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată un Guvern instabil. El nu a ezitat să-i critice din nou, în termeni duri, pe Crin Antonescu și pe Victor Ponta, dar și să amintească „exemplul de competență” al lui Emil Boc.
DECLARAȚIILE LUI TRAIAN BĂSESCU:
-
Am fost de acord să semnez decretele de numire a celor şapte miniştri interimari. În acest moment, Guvernul României are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată un Guvern instabil. Am speranţa că planificarea premierului se va întâmpla pentru ca România să aibă un Guvern legitim şi o majoritate parlamentară consolidată.
-
Este ceva ce mă deranjează, aceea că cei doi lideri sunt atât de mărunţi încât au simţit nevoia să facă un joc cu cine comunică cu preşedintele. Pasiunea de a pune criza pe seama intervenţiilor mele între cei doi lideri lipsiţi de responsabilitate pentru ţară este greşită şi mincinoasă. În perioada asta, de când se chinuie să arate cine e vinovat de ruperea USL, mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul crizei din 2011 la Guvern ar fi fost astfel de oameni şi nu Emil Boc. A fost o șansă pentru România că oameni de proastă calitate ca Victor Ponta și Crin Antonescu nu au fost atunci la guvernare. România s-ar fi îngropat cu astfel de oameni, lipsiți de responsabilitate față de cei care i-au ales, că nu întotdeauna cei care te aleg așteaptă de la tine să le dai bani, așteaptă o guvernare corectă, în interes național.
-
Ei, prin disputa lor, au pus țara în dificultate într-o perioada de instabilitate în regiune – Ucraina, Moldova, Bosnia. Ce s-ar fi întâmplat dacă acești oameni erau în timpul crizei economice? Acum, în condiții mult mai bune, au reușit să dea impresia de instabilitate. Îi compătimesc pentru faptul că dețin funcții și nu au reușit să se ridice la înălțimea funcțiilor.
- Al doilea subiect discutat cu premierul e legat de Scrisoarea cu FMI.
- Scrisoarea poate fi semnată și voi da mandat de semnare de către ministrul finanțelor, interimarul Victor Viorel Ponta, și de guvernatorul Isărescu, cu două condiții:
1. În scrisoare nu poate să apară creșterea taxelor pe combustibil, așa cum dorește premierul, și această condiție nu o pun de dragul de a o pune. Premierul e un om profund corupt prin traficul de influență al baronilor, el nu are nevoie de acești bani pentru buget, ci pentru a umple buzunarele baronilor. Nu voi fi partenerul lui Ponta la un act imoral, de corupție instituționalizată.
2. Să nu apară în scrisoare celebra electorată. Chiar dacă a avut asistența BNR pentru a lansa acest proiect, proiectul este destinat să-i înșele pe români, ei vor plăti mai mult, pentru că se prelungește perioada de rambursare.
- Spre surprinderea mea, și BNR a facut analizele pe care le-am făcut în prima clipa, și după ce a fost un promotor al măsurii, ieri am văzut o analiză a BNR care spune ca românii vor fi păgubiți de această măsură. Deci, dacă nu apare creșterea taxelor pe combustibili și electorata, voi semna imediat scrisoarea cu FMI. Și semnarea imediată a interimatelor și semnarea scrisorii cu FMI sunt semnale de oarecare stabilitate a României.
- Voi face o conferință de presă cu altă ocazie.
R.D.